Nieuwe verkiezingen in IJsland in het najaar

Demonstranten in Reykjavik.
Demonstranten in Reykjavik. Foto Reuters

De IJslandse regering komt na dagenlange protesten tegemoet aan de eisen van demonstranten: er komen in het najaar nieuwe verkiezingen en premier Sigmundur Gunnlaugsson treedt definitief af. Dat zeiden meerdere politici na een avond crisisberaad in het IJslandse parlementsgebouw. Gunnlaugsson kwam in opspraak na onthullingen over belastingconstructies in een belastingparadijs in de zogeheten Panama Papers.

Dinsdag al circuleerden berichten over het aftreden van de premier, maar die ontkende de premier toen nog. Hij zei dat zijn terugtreden slechts tijdelijk was. Dat leidde onmiddellijk tot nieuwe protesten.

Twitter avatar WvNoort Wouter van Noort Toch opmerkelijk dat IJsland het enige land is waar de Panama Papers tot zulke protesten leiden https://t.co/2uy3PGWefs

In IJsland, dat in 2008 zeer zwaar getroffen werd door de kredietcrisis is daarover veel boosheid. “De verschillen tussen rijk en arm worden hier steeds groter. Wat meespeelt is dat er vaak rijke families de dienst uitmaken” zegt demonstant Ran Jonsdottir, een medewerker van een energiebedrijf uit Reykjavik. “En hij was blijkbaar gewoon niet eerlijk.” Ex-premier Gunnlaugsson heeft zijn belang in het bedrijf altijd verzwegen, en ontkent nog altijd dat hij de financiële constructie heeft gebruikt voor illegale doeleinden.

Veel demonstranten zeiden ook boos te zijn over een televisie-interview op de IJslandse omroep dat hij maandag gaf, waarin hij ontkende dat hij iets fout heeft gedaan. “Dat was zo arrogant, daar hebben we genoeg van”, zegt Gudmundur Einarsson, een elektrotechnicus uit Reykjavik. “We kunnen hem simpelweg niet meer geloven.”