Meer software in omloop voor cybercriminaliteit

Het wordt steeds makkelijker om software te kopen voor het plegen van cybercriminaliteit. De politie uit woensdag in De Telegraaf haar zorgen over deze ontwikkeling. „Softwarepakketjes voor het hacken van websites, phishing en ‘ransomware’, waarmee gegevens van een bedrijf kunnen worden gegijzeld, zijn makkelijker te koop en in een steeds groter assortiment”, zegt Rob van Bree van de Nationale Politie. „Het aanbieden van de software is ons een doorn in het oog. De criminaliteit die ermee gepleegd wordt, raakt op een hele indringende manier de samenleving. Criminelen dringen bijna letterlijk je woning of bedrijf binnen. Op afstand roven ze je leeg”, aldus Van Bree. „Vroeger moest je software voor deze activiteiten zelf bouwen, nu kun je het kopen op internet.” (ANP)