‘Uitlevering Abdeslam wordt pas achteraf gemeld’

Om ,,evidente veiligheidsredenen” worden de plaats of het tijdstip hiervan niet van tevoren bekendgemaakt, aldus het Belgisch parket.

De 26-jarige terreurverdachte Salah Abdeslam. Foto AFP / Belgische politie.

De uitlevering van terreurverdachte Salah Abdeslam aan Frankrijk zal pas na afloop worden gemeld. Om ,,evidente veiligheidsredenen” worden de plaats of het tijdstip hiervan niet van tevoren bekendgemaakt. Dat heeft het Belgisch federaal parket woensdag laten weten.

Abdeslam werd bij een grote politieactie in de Vier-Windenstraat in Sint-Jans-Molenbeek opgepakt. Hij werd gezocht voor zijn rol bij de aanslagen in Parijs, waarbij in november meer dan 130 mensen omkwamen. Abdeslam zei na zijn aanhouding dat hij niet wil worden uitgeleverd aan Frankrijk.

De rechter bepaalde vorige week dat de uitlevering van de 26-jarige terreurverdachte gewoon mag doorgaan. Het kan wel nog ,,enkele weken” duren voor het zover is, omdat Abdeslam eerst nog in België wordt verhoord over de aanslagen in Brussel van vorige maand.

De Franse aanklager François Molins liet kort na de arrestatie van Abdeslam weten dat de terreurverdachte een zelfmoordaanslag wilde plegen op 13 november bij het Stade de France in Parijs, maar zich bedacht. Hij zou zijn bomgordel af hebben gedaan nadat hij andere terroristen in Parijs had afgezet.

    • Casper van der Veen