‘Onderzoek politiemol verloopt te traag’

Mark M., verdacht van verkoop van politie-informatie aan de onderwereld, blijft in voorarrest. Maar de rechtbank is kritisch.

Het onderzoek van de rijksrecherche naar grootschalige corruptie door voormalig politierechercheur Mark M. verloopt te traag. Dat vindt de rechtbank Oost-Brabant.

De voorzitter van de rechtbank in Den Bosch zei dinsdag zich „zorgen te maken over de voortgang van het onderzoek” rondom de ‘politiemol’. M. wordt ervan verdacht op grote schaal strafrechtelijke informatie aan criminelen te hebben verkocht.

De rechtszitting diende om te oordelen over verlenging van het voorarrest van Weertenaar M. (29) en een 45-jarige handlanger uit Eindhoven. Zij zitten sinds hun aanhouding in september vorig jaar vast.

De rechtbank zag „voldoende ernstige bezwaren” tegen opheffing van de voorlopige hechtenis. Zo zou M. nog meer informatie kunnen verkopen. Maar de rechters willen wel dat het Openbaar Ministerie (OM) zijn onderzoek in oktober heeft afgerond.

Oekraïens paspoort

Volgens officier van justitie Gerard Sta is het OM bang dat M. de benen neemt zodra hij vrijkomt. Justitie schermt met een verklaring van een vriend van M., Erik G.M., dat de verdachte een Oekraïens paspoort zou hebben. M. trouwde vorig jaar in Kiev met een Oekraïense vrouw. Het OM zegt ook uit criminele bron te weten dat de verdachte meer paspoorten heeft.

De advocaat van M., Jan-Hein Kuijpers, noemde de via criminele informanten verkregen informatie „prullaria”. Hij zei niet te snappen waarom het OM niet gewoon aan Oekraïne heeft gevraagd of zijn cliënt een Oekraïens paspoort heeft. Volgens Kuijpers heeft anderhalf jaar onderzoek tegen M. geen bewijs opgeleverd dat hij op grote schaal geheime politie-informatie verkocht aan de onderwereld.

Kuijpers beticht het OM ervan dat ze „via strategisch lekken” van onderzoeksinformatie naar NRC probeert de rechtbank te beïnvloeden door zijn cliënt „zo zwart mogelijk te maken”. Hij vroeg om onderzoek naar de vraag of deze krant mogelijk vertrouwelijke informatie uit het strafdossier „van het OM heeft gekocht”.

Aanklager Sta weersprak de aantijgingen. „Misschien komt het de verdediging wel goed uit informatie uit het dossier te lekken.”

M. zelf heeft tot nu toe nooit willen ingaan op vragen over de verdenkingen. „Of hij iets gaat zeggen, bepaal ik”, zei advocaat Kuijpers. En voorlopig is dat niet het geval. Mark M. zei alleen dat hij „helemaal nergens naartoe gaat”, mocht zijn voorarrest worden opgeheven.

Officier van justitie Sta noemt de verdenking jegens M. een ernstige zaak. „Het tast onze rechtsstaat van binnen aan dat een agent die waakzaam en dienstbaar moet zijn” criminelen tegen betaling van vertrouwelijke inlichtingen voorziet. Het Openbaar Ministerie schat dat Mark M. zo’n 800.000 euro met het verkopen van informatie heeft verdiend.

De volgende zitting is op 1 juni.

    • Marcel Haenen