Minister Schippers wil geld WK-bid terug

Mocht Nederland het slachtoffer van misleiding door de FIFA zijn geworden, wil minister dat het geld voor het WK-bid wordt teruggestort.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Foto Martijn Beekman / ANP

Mocht Nederland het slachtoffer zijn geworden van misleiding door de FIFA, dan wil minister Edith Schippers (Sport; VVD) dat de wereldvoetbalbond het geld terugstort dat Den Haag heeft uitgetrokken voor pogingen om het WK voetbal in 2018 binnen te halen. Dat heeft zij woensdag gezegd tegenover persbureau ANP.

De minister volgt hiermee een eerdere oproep van de KNVB, die gaat proberen de investeringen terug te krijgen. Ook de Tweede Kamer wil dat Nederland het geld retour krijgt. In een recent interview zei oud-FIFA-voorzitter Sepp Blatter dat het bid van Nederland en België bij voorbaat kansloos was, omdat de bond al jaren eerder had afgesproken dat een WK niet meer in twee landen wordt gehouden.

Misleiding

Als dat toen al vaststond, zijn Nederland en België misleid, aldus Schippers. In 2010 noemde Blatter het HollandBelgiumBid nog “sympathiek” en zei hij het “prachtig” te vinden dat ook kleine landen proberen het WK binnen te halen. Wel wacht de minister nog de uitkomst af van meerdere lopende onderzoeken naar praktijken binnen de FIFA. De enige keer dat twee landen een WK organiseerden was in 2002, toen het toernooi in Japan en Zuid-Korea werd gehouden.

Nederland en België investeerden indertijd 11 miljoen euro in hun gezamenlijke campagne om het WK binnen te halen. Het ministerie van Sport kende hiervoor enkele miljoenen subsidie toe aan de KNVB. Uiteindelijk kwam Rusland als winnaar uit de bus, hoewel er vermoedens zijn dat er steekpenningen zijn betaald.

    • Casper van der Veen