‘Mijn sport is sterk en springlevend’

Sebastian Coe, voorzitter IAAF De voorzitter van de geplaagde wereldatletiekbond IAAF was in Nederland, op het feestje van atletenmanager Jos Hermens. „Ik weet wat me te doen staat.”

Sir Sebastian Coe, voorzitter van de wereldatletiekfederatie IAAF. Foto Merlin Daleman

Sebastian Coe – zeg maar Seb – zit niet gauw om een woordje verlegen. Maar op de vraag of het wereldantidopingbureau WADA niet eerder de stormbal had moeten hijsen, valt hij stil. Waarom kwam WADA pas na mediaonthullingen over het Russische dopingschandaal in actie? Waar was de argwaan van WADA in de jaren ervoor? Coe’s respons: geen commentaar. Maar bij het afscheid: „Laat duidelijk zijn dat ik geen problemen heb met WADA.”

In zijn positie als voorzitter van de wereldatletiekfederatie IAAF vermijdt Coe de confrontatie met WADA, dat hij nog hard nodig heeft bij de aanpak van het enorme dopingprobleem in de atletiek. Dus bleef Coe, die dinsdag ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van het atletenmanagementbureau van Jos Hermens een dagje in Nederland was, diplomatiek. „De IAAF is niet de wereldpolitie. Het is evenmin onze verantwoordelijkheid dopinglabs in te richten. Wat ik wel weet, is dat de IAAF sinds 2009 de data van biologische paspoorten van alle atleten deelt met WADA.”

Lees ook: Interview met Jos Hermens: “Doping hoorde er vroeger een beetje bij.”

Maar dat WADA erg laat in actie kwam, spreekt Coe niet tegen. Hij is anderzijds blij met het rapport van Dick Pound, dat meedogenloos oordeelde over de systematische dopingcultuur in Rusland. De IAAF kreeg een motief in handen gespeeld om hard in te grijpen. En dat gebeurde. Rusland werd geschorst en bleef dat na een negatieve tussenrapportage van de commissie die de gevraagde vorderingen in Rusland moet beoordelen. De verbeteringen zijn vooralsnog verre van voldoende.

Zoveel mogelijk schone atleten

Het finale oordeel over de Russische straf wordt begin juni geveld. Dan moet blijken of alle hervormingen afdoende zijn om de schorsing op te heffen en of Russische atleten mogen meedoen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Zo niet, wat heeft Coe dan te zeggen tegen de schone Russische atleten? Dat het niet zijn verantwoordelijkheid is zoveel mogelijk atleten op de Spelen te krijgen, maar zoveel mogelijk schone atleten. Maar dan moeten de Russische sportautoriteiten ook meewerken.

De persconferentie van de WADA over de Russische atletiek in november 2015:

Geen atletiektoernooi zonder Russen

Dat het hem als – naar eigen zeggen schone – oud-atleet pijn doet om zuivere sporters thuis te laten, is wat hem betreft evident. „Niet één lid van de council heeft met plezier besloten om Rusland te schorsen. En zeker niet oud-atleten als Sergei Bubka, Nawal El Moutawakel, Frank Fredericks, Alberto Juantorena en Sylvia Barlag. Het gaat sterk tegen hun rechtvaardigheidsgevoel in schone atleten te duperen. Maar de conclusies van het rapport-Pound waren zo hard, dat ons geen andere keus werd gelaten.”

Druk vanuit het IOC om de schorsing van Rusland op te heffen? Geen sprake van

Of de straf tegen Rusland zal worden gehandhaafd tot en met de Olympische Spelen wordt door menig volger van de internationale sportpolitiek betwijfeld. De redenering is dat het IOC een olympisch atletiektoernooi zonder Russen niet zal toestaan. Daarvoor zouden de geopolitieke belangen – lees de relatie met de Russische president Poetin – te belangrijk zijn. Coe gelooft er niets van. Dan zou hij die druk moeten voelen. En dat is, zegt hij nadrukkelijk, allerminst het geval. Krachtig: „Ik sta onder geen enkele druk van het IOC. Sterker, ik heb met voorzitter Thomas Bach in die zin nooit over de Russische schorsing gesproken.”

Nee, zegt Coe, hij raakt niet ontmoedigd van de grote problemen waarmee de IAAF sinds zijn aantreden in augustus vorig jaar is geconfronteerd. Strijdlustig: „De atleet in mij gaat de strijd aan. Ik zoek oplossingen. Ik voel passie voor de sport waar ik als elfjarige jochie mee ben begonnen. Nu, op 59-jarige leeftijd, kan ik eindelijk iets terugdoen voor de sport waaraan ik veel te danken heb . Natuurlijk, de problemen zijn groot, héél groot. Maar ik weet wat ik doen moet.”

51 hervormingen

Vooralsnog ziet Coe een oplossing in een aantal hervormingen. Op de laatste vergadering van de council, het hoogst bevoegde orgaan binnen de IAAF, zijn 51 voorstellen ingediend. Die worden uitgewerkt, waarna in een buitengewone vergadering eind dit jaar de invoering een feit moet worden. Al die veranderingen leiden volgens Coe tot een IAAF die fundamenteel zal veranderen. „Want vergeet niet dat niet alleen doping ons bezighoudt. We hadden ook te maken met corruptie. Dat kwaad moet in de toekomst eveneens uitgeroeid worden.”

Nee, cynisme krijgt geen vat op hem, zegt Coe, van wie dinsdag op het nationale sportcentrum Papendal de blijmoedigheid afstraalde. Hij houdt vertrouwen in het herstellend vermogen van de atletiek. Hij markeert onder andere de grote belangstelling voor zijn sport. Opgewekt: „Bij de WK indoor in Portland waren alle wedstrijddagen uitverkocht. En onlangs was ik bij de WK halve marathon in Cardiff, waar 17.000 mensen op af waren gekomen om Mo Farah te bewonderen. Onze sport, mijn sport, is sterk en nog steeds springlevend.”

    • Henk Stouwdam