Kan dat, eerder met pensioen?

Met pensioen als je 54 bent. Dat kan als je een succesvol bedrijf goed hebt verkocht. Gerhard Hormann deed het anders. Hij paste zijn levensstijl aan, loste zijn hypotheek voortijdig af (te lezen in zijn eerdere boek Hypotheekvrij) en besloot na zijn ontslag geen nieuwe baan te zoeken, maar zichzelf een basisinkomen van 1.000 euro per maand uit te keren. In Het Plakband Pensioen krijgen we niet zijn kasboek te zien, maar legt hij uit hoe dit alles bevalt.

Hij bewijst hiermee dat je met aanpassingen in je leven veel kunt doen. Vroegtijdig je hypotheek aflossen en verstandig leven is daarnaast natuurlijk een prima advies. Een minpunt is dat hij zichzelf zo uitgebreid feliciteert met zijn keuzes dat je gaat twijfelen of hij echt wel zo blij is. Je zou bijna denken dat hij aan een Stockholmsyndroom lijdt na gegijzeld te zijn door zijn eigen theorie. Daarnaast zit er een irritante metaforendwang in het boek. Dit alles voert de irritatie zo hoog op dat het lastig lezen is. Het boek roept daarnaast de vraag op of hij na de twee vorige boeken de boel niet aan het uitmelken is.

    • Alex van der Hulst