Computer schildert ‘laatste Rembrandt’ met 3D-printer

Niet Rembrandt van Rijn, maar een computer is verantwoordelijk voor het ‘laatste schilderij van de schilder’. Dat is althans de belofte van het project The Next Rembrandt.

Computer met Rembrandt-input schildert man met gezichtsbeharing.
Computer met Rembrandt-input schildert man met gezichtsbeharing. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Experts van het Rembrandthuis en het Mauritshuis, betrokken bij het project, een initiatief van de bank ING, zijn kritisch over het resultaat. Op basis van bestaand werk werd besloten dat de ‘next Rembrandt’ een ‘portret van een blanke man met gezichtsbeharing’ moest worden.

Ook gegevens over penseelvoering en kleurgebruik werden verzameld. Die informatie werd gebruikt om algoritmes te creëren, die vervolgens 3D-printers aanstuurden om het portret te maken.

Kritiek

Over het resultaat is senior conservator David de Witt van het Rembrandthuis kritisch: „Wat de figuur op het kunstwerk om zijn nek heeft hangen houdt het midden tussen stof en kant. Rembrandt schildert altijd een van de twee.” Hij werd pas laat betrokken bij het project, dat anderhalf jaar duurde.

Ook het Mauritshuis heeft commentaar op het resultaat: de instelling laat weten de penseelstreken en de textuur nogal vaag te vinden, en te zien dat ‘lastige plekken zoals het oor en hoogsels op de neus’ duidelijk het resultaat zijn van een computer en niet een menselijke hand.

Beide instellingen bleven toch betrokken bij het project, omdat ze als onafhankelijke kennisinstellingen een vinger aan de pols wilden houden. Het probleem met het 3D-geprinte schilderij is volgens De Witt dat er op het door de computer ontwikkelde werk geen artistieke keuzes zijn gemaakt.

Toch is de ING tevreden: „We pretenderen niet dat we een echte Rembrandt hebben gemaakt. We willen vooral de vraag stellen wat je allemaal met innovatie kunt doen.” Waar het werk getoond zal worden is nog niet duidelijk.