Computer met Rembrandt-input schildert man met gezichtshaar

Niet Rembrandt van Rijn, maar een computer is verantwoordelijk voor het ‘laatste schilderij van de schilder’. Dat is althans de belofte van het project The Next Rembrandt. Op basis van gegevens van bestaande schilderijen van de Nederlandse schilder (1606-1669) maakten de onderzoekers van onder meer de TU Delft een 3D-print van een nieuw schilderij, volledig in de stijl van Rembrandt.

Experts van het Rembrandthuis en het Mauritshuis, betrokken bij het project, een initiatief van de bank ING, zijn kritisch over het resultaat. Op basis van bestaand werk werd besloten dat de ‘next Rembrandt’ een ‘portret van een blanke man met gezichtsbeharing’ moest worden. Ook gegevens over penseelvoering en kleurgebruik werden verzameld. Die informatie werd gebruikt om algoritmes te creëren, die vervolgens 3D-printers aanstuurden om het portret te maken.

Over het resultaat is senior conservator David de Wit van het Rembrandthuis kritisch: „Wat de figuur op het kunstwerk om zijn nek heeft hangen houdt het midden tussen stof en kant. Rembrandt schildert altijd een van de twee.” Hij werd pas laat betrokken bij het project, dat anderhalf jaar duurde.

Ook het Mauritshuis is kritisch. De instelling laat weten de penseelstreken en de textuur nogal vaag te vinden.

Toch is de ING tevreden: „We pretenderen niet dat we een echte Rembrandt hebben gemaakt. We willen vooral de vraag stellen wat je allemaal met innovatie kunt doen.” Waar het werk getoond zal worden is nog niet duidelijk.

    • Thomas van Huut