IMF: meer invloed opkomende markten op westerse beurzen

Gebeurtenissen in opkomende landen hebben al een grote invloed op de financiële markten in het Westen. Naarmate de financiële en economische verbintenissen toenemen zal de lotsverbondenheid nog veel sterker worden.

Dit stelt het Internationale Monetaire Fonds (IMF) in zijn Global Financial Stability Report, dat volgende week wordt gepubliceerd maar waarvan enkele hoofdstukken al zijn vrijgegeven.

Vorig jaar zorgde een plotselinge devaluatie van de Chinese renminbi in augustus voor grote commotie op de financiële markten in Europa en de VS. En afgelopen januari had de sluiting van de beurs van Shanghai, waar de koersen zodanig kelderden dat de handel werd stilgelegd, ook grote invloed op het beursklimaat elders in de wereld.

Het IMF wijst erop dat de economieën van de opkomende landen de afgelopen 15 jaar verantwoordelijk waren voor de helft van de groei van de wereldeconomie en daar nu al 38 procent deel van uitmaken. Zo is 58 procent van de staatsschuld van Indonesië in handen van buitenlandse beleggers. In Mexico is dat 52 procent en in Turkije 42 procent.

Met name China krijgt volgens het IMF een steeds grotere invloed. De Chinese obligatiemarkt is al de op twee na grootste ter wereld. Hoewel deze goeddeels gesloten is voor buitenlanders, mogen centrale banken en staatsinvesteringsfondsen uit het buitenland daar sinds vorig jaar in beleggen. Het IMF verwacht dat China in de nabije toekomst een fors aandeel krijgt in beleggingen van buitenlandse investeerders.

Een voorbeeld van besmetting is dat, als Chinese aandelen in waarde dalen, dit ertoe kan leiden dat beleggers zich terugtrekken uit beleggingsfondsen die daarin hebben geïnvesteerd. De leegloop zorgt er dan voor dat het fonds noodgedwongen ook beleggingen elders moet gaan verkopen. Andersom zal Chinese vraag naar buitenlandse beleggingen ook stijgen. Als 10 procent van alle besparingen van Chinese huishoudens over de grens zou worden belegd, stelt het IMF, dan zou dat een Chinees overzees bezit opleveren van 1.000 miljard dollar.