Fusie Pfizer en Allergan van de baan

De deal gaat niet door omdat de regels voor belastingontwijking worden aangescherpt in de VS.

Foto: Cathal McNaughton/Reuters

De voorgenomen overnamedeal tussen de Amerikaanse farmaciegigant Pfizer en de Ierse branchegenoot Allergan gaat niet door. De deal van 160 miljard dollar (141 miljard euro) wordt geschrapt vanwege de door president Obama aangekondigde nieuwe regels tegen belastingontwijking, meldt Pfizer op de website.

De twee bedrijven zouden samen het grootste farmaciebedrijf worden ter wereld, met op papier een hoofdkantoor in het fiscaal gunstige Ierland. In de praktijk zou de onderneming echter vanuit de VS opereren. Veel bedrijven laten zich registreren in Ierland vanwege het aantrekkelijke belastingklimaat.

De fusie zou zo worden geregeld dat het kleinere Allergan op papier het grotere Pfizer overneemt. Pfizer betaalt Allergan 132 miljoen euro terug voor onkosten die zijn gemaakt om de fusie mogelijk te maken.

Het afblazen van de fusie zou met “wederzijdse instemming” zijn besloten. De farmaciebedrijven gaan zich nu richten op andere strategieën om hun omzet en winst te doen stijgen.

De nieuwe regels, bedoeld om belastingontwijking tegen te gaan, werden afgelopen maandag doorgevoerd. Hiermee is het veel moeilijker geworden voor Amerikaanse bedrijven om hun hoofdkantoor in het buitenland te vestigen. Na het doorvoeren van de wet kelderde de koers van Allergan.

    • Casper van der Veen
    • Eva Smal