Roodkapje, Hans en Grietje hebben geweren

Sprookje Wat als Roodkapjes oma een geweer had gehad? De Amerikaanse wapenlobby vindt dat sprookjes beter kunnen.

Auteur Aurelia Hamilton voegde wapens toe aan Roodkapje en Hans en Grietje.
Auteur Aurelia Hamilton voegde wapens toe aan Roodkapje en Hans en Grietje. Beeld NRA Family

Grootmoeders opvreten. Kinderen koken. Sprookjes zijn eigenlijk veel te gruwelijk. Hoog tijd dat er aan die middeleeuwse toestanden eens een eind komt. Roodkapje en Hans en Grietje moeten zó opgefrist worden dat de tere kinderziel niet langer wordt geschaad. De National Rifle Association, de Amerikaanse wapenlobby, komt met dé oplossing om de sprookjes van Grimm veiliger te maken voor kinderen.

Er was eens… een geweer.

Op de gezinsafdeling van de website van de NRA heeft auteur Aurelia Hamilton de sprookjes Roodkapje en Hans en Grietje grondig verbeterd. Niet langer stuurt haar moeder het weerloze Roodkapje zomaar het bos in waar de wolf zich schuil houdt. Ze heeft Roodkapje schietlessen gegeven „zodat ze altijd veilig zou zijn”. En daar gaat Roodkapje, het bos in. Mandje aan de arm. Geweer over de schouder.

Ook grootmoeder waakt in deze versie over haar eigen veiligheid. Ze ligt niet passief in haar bed te wachten tot de wolf euthanasie komt plegen. Nee, al snel kijken de Grote Ogen van de wolf recht in de loop van oma’s dubbelloops geweer en beginnen zijn Scherpe Tanden te klapperen.

„O wat haatte de wolf het toch als gezinnen wisten hoe ze zichzelf moesten beschermen.”

hansel-and-gretel
En Hans en Grietje? Doordat die een geweer hebben, hoeven ze geen honger te lijden. Grietje, die beter kan schieten dan Hans, legt met één schot tussen de ogen een reebok om. Daarna bevrijden ze twee andere kinderen uit de kooi van de heks.

Lieve kindertjes, het kan jullie niet zijn ontgaan. Deze sprookjes hebben méér geweren, maar minder geweld. (Wat er met de wolf gebeurt, vertelt Aurelia Hamilton niet). Daarom vertelt de NRA jullie sprookjes. Want waar meer geweren zijn, is meestal ook meer bloed, en loopt het niet goed af.

    • Maartje Somers