Eindelijk gaan de boten dan de andere kant op

De premier wil dat het aantal vluchtelingen in 6 tot 8 weken sterk daalt, zei hij in januari. De deadline is voorbij. Lukt het nog?

Terug vanuit Griekenland naar Turkije. Op papier stond het al, maandag werd het voor het eerst werkelijkheid: 136 migranten vanuit Lesbos en 66 vanuit Chios; in totaal 202 mensen dus. Een gevolg van de afspraak die de Europese Unie met Turkije maakte. Uiteindelijk doel: de door mensensmokkelaars georganiseerde oversteek van vluchtelingen vanuit Turkije via Griekenland naar Europa volledig stoppen. Naar nul in de woorden van premier en tijdelijk EU-voorzitter Rutte.

Op dezelfde dag dat de migranten gecontroleerd terugkeerden naar Turkije arriveerden er in Griekenland 228 mensen langs de illegale weg.

Dat zijn er dus meer dan vertrokken, maar de dalende lijn die al enkele weken bezig is, zet zich volgens de cijfers van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR nog altijd voort.

Het daggemiddelde ligt 39 procent lager dan vorige week. Het maandgemiddelde is zelfs 63 procent lager vergeleken bij de vorige maand.

Overigens is de terugkeeroperatie van migranten naar Turkije na maandag al weer gestopt. Volgens de Griekse autoriteiten kost het doorlopen van de registratieprocedures de nodige tijd.

Vanuit de Turkse hoofdstad Ankara kwamen bij monde van vicepremier Numan Kurtulmus sussende woorden. „Geen sprake van stoppen”, zei hij. Het terugnemen van vluchtelingen werd „succesvol” voortgezet, verklaarde hij. Komende vrijdag wordt naar verwachting een nieuwe groep van 200 illegale vluchtelingen vanuit Griekenland teruggezonden naar Turkije.

Tijd zodoende voor het volgende onderdeel van de afspraak die Turkije en de Europese Unie maakten. Voor elke vluchteling die de Turken vanaf 20 maart terugnemen, zou de Europese Unie een Syrische vluchteling in één van de lidstaten opnemen. EU-voorzitter Nederland ontving dinsdag als één van de eerste landen 31 Syrische vluchtelingen. De dag ervoor waren al 32 Syriërs naar Duitsland gevlogen en elf naar Finland.

In Nederland is de groep ondergebracht in een asielzoekerscentrum. Functionarissen van de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst hadden in Turkije al ter plekke gekeken of de Syriërs in aanmerking kwamen voor een verblijfsvergunning.

Om privacyredenen zijn geen bijzonderheden over de groep bekendgemaakt. Wel is gezegd dat het medisch urgente gevallen betreft.