Duitsland: geen grenscontroles meer vanaf mei

Door het akkoord tussen de EU en Turkije is het aantal migranten genoeg afgenomen om die stap te kunnen nemen.

Syrische vluchtelingen komen aan bij een kamp in Duitsland. Foto Kai Pfaffenbach / Reuters

Omdat het aantal vluchtelingen dat naar de EU komt daalt door het akkoord met Turkije, kan Duitsland vanaf mei de controles aan de grens afschaffen. Dat heeft de Duitse minister van Binnenlands Zaken Thomas de Maizière dinsdag op de Oostenrijkse tv gezegd, melden Duitse media.

“Met de huidige schattingen kunnen we vanaf 12 mei de grenscontroles afschaffen,” zei De Maizière na een ontmoeting in Oostenrijk met ministers van Duitssprekende landen. In maart daalde het aantal migranten dat via Oostenrijk Duitsland binnenkwam naar gemiddeld 140 per dag. Inmiddels zou het aantal op nul staan.

In 2015 kwamen meer dan een miljoen migranten Duitsland binnen. Per dag waren het er op een gegeven moment meer dan 10.000. Het in ogen van tegenstanders te slappe immigratiebeleid van bondskanselier Merkel, werd sterk bekritiseerd.

Nieuwe route

Dinsdag zei de Duitse minister van Transport Alexander Dobrindt dat Duitsland wellicht politieagenten naar de Oostenrijks-Italiaanse grens stuurt om Oostenrijk te helpen de grens daar beter te bewaken. De verwachting is dat meer migranten gaan proberen naar Noordwest-Europa te komen via die route, nu de Balkanroute is afgesloten.

Deutsche Welle

Deutsche Welle

Minister De Maizière waarschuwde Italië dat het in dat geval zijn best moet doen om te voorkomen dat teveel migranten die route nemen. Anders zou de belangrijke transportroute via de Brennerpas weleens gesloten kunnen worden. “Italië kan er niet op rekenen dat de Brennerpas altijd open blijft, maar we hopen dat het niet nodig is zulke maatregelen te nemen.”

Bij een demonstratie van tegenstanders van een strengere immigratiepolitiek aan de grens tussen Oostenrijk en Italië raakten zondag vijftien mensen gewond, waaronder vijf Oostenrijkse grensagenten.

    • Joram Bolle