‘Door Instagram heb ik klanten in Azië’

Kiezen voor een compleet andere carrière, je moet het durven. Hannie Mans (59) deed het uit zusterliefde. Ze nam de porseleinwinkel van haar zus over.

Hoogtepunt: Mijn eerste bestelling uit het buitenland.

Dieptepunt: Als er een dag lang niemand in de winkel komt, of wanneer er alleen vervelende klanten zijn, die klagen over de prijs.

‘Carrière en pensioen, hoezo?’

„Mijn zus was 55 jaar toen bij haar terminale eierstokkanker werd geconstateerd. Ik weet nog goed hoe ik haar opzocht toen ze al erg zwak was. Ze lag op een bed in de serre in de zon. We hadden het over haar winkel in oud servies, die ze 21 jaar geleden was gestart. Toen ze vroeg of die winkel niet iets voor mij was, dacht ik: ‘Misschien moet ik dat maar doen, gezien mijn situatie.’ Inmiddels was namelijk ook bij mij kanker geconstateerd. Terwijl mijn zus behandeld werd om haar leven te rekken, onderging ik vijftien maanden chemotherapie. Het feit dat het leven zomaar kan eindigen, gaf mij het laatste duwtje. Ik dacht: ‘Carrière en pensioen, hoezo? Misschien haal ik het ook niet.’ Dat is nu acht jaar geleden.”

Rotterdam

„Ik werkte als beleidsadviseur onderwijs bij de gemeente Rotterdam. Ik heb het altijd heel leuk gevonden wat mijn zus deed, maar had er nooit aan gedacht zelf ook zoiets te doen. Nog datzelfde weekend ging ik op zoek naar een pand in Rotterdam. Een half jaar later opende ik de deuren van ‘Het derde servies’. Mijn zus leefde toen nog, ze vond het prachtig.”

Internationale groothandel

„Mijn bedje was gespreid: ze had een vaste klantenkring en ik erfde een loods van 250 vierkante meter. Ik had alleen geen flauw idee van bedrijfsvoering. Na drie maanden stuurde de Belastingdienst een boete van 15.000 euro, omdat ik niet wist dat ik btw-aangifte moest doen. Gelukkig hoefde ik dat uiteindelijk niet te betalen. Maar inmiddels gaat het goed. Sinds afgelopen zomer werk ik fulltime in de winkel en droom ik van een internationale groothandel in tweedehands servies. Dankzij Instagram heb ik zelfs klanten in Zuidoost-Azië. De bestellingen vanuit het buitenland groeien gestaag, maar ik wil fors uitbreiden. Ik verheug me op het moment dat ik naar boven kan kijken en kan zeggen: ‘Nou Ineke, ik heb een container gevuld.’ Dat is mijn streven.”

    • Steffi Weber