De opkomstpercentages per gemeente

De opkomst is vandaag van doorslaggevend belang bij het referendum over het associatieverdrag in Oekraïne. De uitslag is alleen rechtsgeldig als 30 procent van de stemgerechtigden naar de stembus is gegaan.

De geschatte opkomst in Amsterdam tot nu toe blijft relatief laag: de gemeente meldde zojuist dat die om 17.45u op 13,7 procent lag. Ter vergelijking: twee jaar geleden bij de Europese parlementsverkiezingen lag de opkomst in Amsterdam om 18.00 uur op 19,8 procent.

In Rotterdam was de opkomst om 18.00 uur 17,2 procent. Twee jaar terug was de opkomst bij de Europese verkiezingen daar 19,3 procent.

Volg op onze interactieve kaart wat er nu bekend is over de opkomst:

Nederland stemt vandaag in een raadgevend referendum over het Europese associatieverdrag met Oekraïne. De opkomst zal vandaag minimaal 30 procent moeten zijn om het referendum rechtskracht te geven. Bij een ‘nee’ is het de vraag wat het kabinet met de uitslag gaat doen.

Om 21.00 uur vanavond brengt de NOS een exit-poll, waarna de daadwerkelijke uitslagen zullen binnenkomen. NRC volgt al het nieuws rond het referendum in dit liveblog.

    • Redactie NRC