Dit zijn de films die we deze week voor je bespreken

Met onder andere recensies van ‘Trumbo’, ‘The Huntsman: Winter’s War’, ‘Miss You Already’, ‘Second Coming’, ‘Triple 9’ en ‘Keeper’.

 • ●●●●●

  Trumbo

  Wat zou Dalton Trumbo, de succesvolste – en best betaalde – scenarioschrijver van zijn tijd in Hollywood, van het script van Trumbo hebben gevonden? Want – o ironie – uitgerekend het script is de zwakke schakel van de film van regisseur Jay Roach.

  Regie: Jay Roach. Met: Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, John Goodman, Michael Stuhlbarg, Elle Fanning. In: 26 bioscopen

  Interview: Bryan Cranston: Na zijn doorbraak in Breaking Bad kreeg de acteur een Oscarnominatie als Dalton Trumbo, doelwit van de communistenjacht. Slachtoffer van de gedachtenpflitie, vindt hij.
  Achtergrond: De rode scenarist Dalton Trumbo belandde op Hollywoods zwarte lijst – en ondergroef hem.
 • ●●●●●

  The Huntsman: Winter’s War

  The Huntsman: Winter’s War is een verhaal uit de coulissen van het leven van Sneeuwwitje, dat zich, zoals de omineuze voice-over aankondigt, afspeelt lang voor “en ze leefden nog lang en gelukkig”. Dat debuterend regisseur Cedric Nicolas-Troyan vooral een visuele effectenman is, blijkt uit de enorme toewijding die in het slotgevecht tussen beide tovenaressen wordt gelegd.

  Regie: Cedric Nicolas-Trojan. Met: Chris Hemsworth, Jessica Chastain, Emily Blunt, Charlize Theron. In: 113 bioscopen

 • ●●●●

  Miss You Already

  Miss You Already is een tearjerker en een feelgoodfilm ineen. Een verhaal over hoe in het leven de dingen altijd op het verkeerde moment gebeuren. Iemand wordt ziek of gaat dood, iemand krijgt een kind, de was moet nog worden gedaan, en ook als je zojuist een chemo achter de rug hebt, moeten je tanden worden gepoetst.

  Regie: Catherine Hardwicke. Met: Toni Collette, Drew Barrymore, Dominic Cooper, Paddy Considine. In: 42 bioscopen

 • ●●●●●

  Second Coming

  Debbie Tucker Green is een van de meest interessante Engelse toneelschrijvers. Ze is rauw en direct, haar vrouwelijke hoofdpersonen vragen zich af wie zij van zichzelf en de maatschappij moeten zijn. Second Coming is haar eerste speelfilm. En die is nu juist een moeilijk geval.

  Regie: Debbie Tucker Green. Met: Nadine Marshall, Idris Elba, Kai Francis Lewis. In: 6 bioscopen

 • ●●●●●

  A Haunting History

  Begin jaren negentig ontvluchtte de zevenjarige Anuol een gewelddadige stammenstrijd in Soedan. Hij belandde in Engeland, volgde een rechtenstudie en keerde begin 2013 gaat terug naar zijn geboorteland. Daar valt hij, met zijn keurige westerse kleding valt, uit de toon. A Haunting History is een goede tv-documentaire, maar wat hij in de bioscoop zoekt?

  Regie: Ilse en Femke van Velzen. In: 4 bioscopen

 • ●●●●●

  Triple 9

  Triple 9 staat bol van de bekende conflicten rond eer, ethiek en loyaliteit. Maar Scorsese wordt het niet, omdat de film zichzelf forceert in zijn streven naar New York noir. Al die mannen die elkaar terloops tot pulp slaan, lugubere stripclubs afschuimen of, zoals politiepapa Woody Harrelson, crack roken in hun dienstwagen: sensationeel. Maar zou het echt? Als drama overtuigt het niet.

  Regie: John Hillcoat. Met: Chiwetel Ejiofor, Casey Affleck, Kate Winslet, Anthony Mackie, Woody Harrelson. In: 51 bioscopen

 • ●●●●

  The Prosecutor, The Defender, The Father and His Son

  Soms maakt de actualiteit films nog urgenter dan ze al waren. Het is onmogelijk om naar The Prosecutor, The Defender, The Father and His Son te kijken zonder de link te leggen met de arrestatie van journaliste Florence Hartmann vorige week bij het Joegoslavië-tribunaal, waar ze de uitspraak tegen de voormalig Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic wilde bijwonen.

  Regie: Iglika Triffonova. Met: Romane Bohringer, Samuel Fröler, Krassimir Dokov. In: 9 bioscopen

 • ●●●●

  Keeper

  Guillaume Senez wil niet debuteren met een gewone coming-of-agefilm, en slaagt daarin. Daarin is hij volledig geslaagd: Keeper werpt een origineel licht op de problematiek van tienerszwangerschap omdat hij de vraag ‘kind ja of nee’ vanuit het standpunt van de mogelijke vader benadert.

  Regie: Guillaume Senez. Met: Galatéa Belui, Kacey Mottet Klein. In: 11 bioscopen

 • ●●●●●

  A Bigger Splash

  Regisseur Luca Guadagnino werkt opnieuw samen met Tilda Swinton voor de opvolger van Io sono l’amore, zijn verrassingshit uit 2009 over de liefdesperikelen van een rijke familie in Milaan. In A Bigger Splash speelt Swinton een popster die haar stem kwijt is en vakantie viert op een idyllisch eiland met haar jongere vriend, fotograaf Matthias Schoenaerts.

  Regie: Luca Guadagnino. Met: Tilda Swinton, Ralph Fiennes, Matthias Schoenaerts, Dakota Johnson. In: 41 bioscopen

  Interview Ralph Fiennes: Shakespeare-acteur Ralph Fiennes valt de laatste tijd vooral op met lichtere rollen, zoals een louche muziekproducent Harry, die in ‘Bigger Splash’ zijn ex wil terugwinnen. „Ik durf nu meer.”
 • ●●●●

  The Land of the Enlightened

  Pieter-Jan De Pue nam enorme risico’s om zijn film over Afghanistan te maken, maar het resultaat is daar ook naar.

  Regie: Pieter-Jan De Pue. In: 12 bioscopen

  • Roderick Nieuwenhuis