Opinie

    • Sam de Voogt

De Thuiskok: Lamsvlees met stoutbier

illustratie jet peters

Als je een typisch Scandinavisch vleesgerecht wilt eten, komt je al snel uit bij eland. Helaas is elandenvlees moeilijk te krijgen in Nederland; daarom maken we deze stoofpot met lamsvlees. Stoutbier, de smaakmaker van dit recept, is een bijna zwart bier dat een bittere aangebrande smaak heeft. Erg lekker in combinatie met de friszoete cranberry’s.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit 1 eetlepel koolzaadolie in een ruime koekenpan op hoog vuur en braad de blokjes lamsvlees aan. Kruid met peper en zout, bestuif met bloem en bak 1 minuut tot de bloem alle vocht heeft opgenomen. Voeg de azijn en 1 eetlepel water toe en schraap de aanbaksels los. Schep het vlees met vocht en al in een braadpan en giet het bier erover. Veeg de pan schoon en bak de ui, bleekselderij en knoflook 4-5 minuten in de resterende olie. Doe de kruidnagels erbij, deglaceer de pan met de bouillon en giet het mengsel op het vlees. Dek de pan af met aluminiumfolie, leg de deksel erop en zet 1½ uur in de oven.

Voeg halverwege de uitjes, en 15 minuten voor het einde de cranberry’s toe. Spoel de linzen af, breng met ¾ theelepel zout en 500 ml water aan de kook en draai het vuur lager zodat ze nog maar heel zachtjes pruttelen. Laat zonder deksel 20-30 minuten koken. Voeg kokend water toe als ze dreigen uit te drogen. Giet af, roer de dille erdoor en serveer met de lamstoof.

    • Sam de Voogt