Cameron: ook in de toekomst geen profijt van offshorefonds

Eerder zei de premier dat de onthulling uit de Panama Papers een privézaak was, maar Britse media gingen niet akkoord met zijn incomplete antwoord.

Foto Christopher Furlong / Reuters

Eerst zei de Britse premier David Cameron dat het een privézaak was en daarna dat hij en zijn familie op dit moment geen winst behalen uit het fonds dat zijn vader op de Bahama’s opzette via Mossack Fonseca en nooit belasting betaalde in Groot-Brittannië. Nu heeft een woordvoerder gezegd dat noch Cameron noch zijn vrouw of kinderen in de toekomst enig profijt uit het fonds zullen halen, nadat media Cameron verweten ontwijkende antwoorden te geven.

Vooral de Britse krant The Guardian bleef aanhoudend vragen stellen over de zaak die aan het licht kwam in de Panama Papers. De krant wees erop dat Cameron incompleet was in zijn antwoord door niet te zeggen of Cameron en zijn gezin in het verleden geld aan het fonds verdiend hebben of dat in de toekomst verwachtten te doen. Daar reageerde een woordvoerder van de premier eerder op door te zeggen dat Cameron en zijn gezin geen aandelen of offshorefondsen bezitten.

De incomplete antwoorden van Cameron leidden tot irritatie bij andere media en de oppositie. Labour-leider Jeremy Corbin liet weten: “Downing Street is drie keer gevraagd een volledig antwoord te geven. Het volk heeft het recht de waarheid te weten. We moeten de volledige omvang van de link tussen Groot-Brittannië en dit web van belastingontwijking te weten komen, op alle niveau’s.”

DSK

De Franse krant Le Monde bericht woensdag dat ook Dominique Strauss-Kahn, voormalig baas van het IMF die aftrad na een seksschandaal, in de Panama Papers voorkomt. Het inmiddels failliete Luxemburgse investeringsfonds LSK, waar Strauss-Kahn tot oktober 2014 de scepter zwaaide, zette 31 bedrijven op in belastingparadijzen zoals de Seychellen en de Britse Maagdeneilanden.

Volgens een woordvoerder van Strauss-Kahn was hij niet betrokken bij de dagelijkse gang van zaken van het fonds en niet op de hoogte was van offshoreactiviteiten. Het Franse OM heeft al een onderzoek geopend naar Strauss-Kahn, nadat een aandeelhouder aangifte tegen hem indiende wegens vermoedelijke fraude bij LSK.

Frappant is verder dat Strauss-Kahn bij een hoorzitting in de Senaat in 2013 over belastingontwijking van banken fel van leer trok tegen hun offshorepraktijken, schrijft Le Monde: “Die ondoorzichtigheid, versterkt door de offshore-territoria, werkt ontzettend destabiliserend,” zei ‘DSK’ toen.