‘Brusselse metro rijdt bijna weer volgens schema’

Volgens de Belgische premier wordt de veiligheid in de metro’s gewaarborgd door patrouilles van leger en politie.

Reizigers bij metrostation Schuman, een dag na de aanslagen in Brussel.
Reizigers bij metrostation Schuman, een dag na de aanslagen in Brussel. ANP / Jonas Roosens

De metro’s in Brussel rijden in de loop van volgende week weer volgens schema. Dat zeiden premier Charles Michel en minister-president van Brussel Rudi Vervoort woensdag op een persconferentie, zo melden Belgische media. Volgens de premier blijft de veiligheid in de metro’s gewaarborgd door patrouilles van het leger en politie.

Het Brusselse openbaar vervoer is ruim twee weken na de aanslagen nog flink ontregeld. Een aantal stations is nog gesloten en na 19:00 uur wordt niet gereden. Sinds de aanslagen wordt er gepatrouilleerd door het leger en politie.

Michel en Vervoort benadrukten verder dat het normale leven in de hoofdstad zo snel mogelijk moet worden hervat en dat Brussel zich niet moet laten verdelen door terroristen. 32 mensen kwamen om en 270 mensen raakten gewond door de aanslagen in de Brusselse metro en op vliegveld Zaventem.

Weer vluchten vanaf Zaventem

Vanaf Zaventem ging zondag weer de eerste vlucht, nadat de heropening vaak was uitgesteld. Aankomend weekend vliegt een derde van het normale aantal vliegtuigen weer, aldus Michel woensdag op de persconferentie.

Dinsdag werd bekend dat een aantal nabestaanden Brussels Airport gaat aanklagen wegens grove nalatigheid. Dit doen ze mede vanwege het vernietigende oordeel dat de Belgische luchthavenpolitie eerder velde over de beveiliging op het vliegveld. “Iedereen op Zaventem wist dat deze dag (de aanslag, red) zou komen”, schreven zij.