IMF: de invloed van opkomende markten op de beurzen in het Westen wordt nog veel groter

Gebeurtenissen in opkomende landen hebben al een grote invloed op de financiële markten in het Westen. Naarmate de financiële en economische verbintenissen toenemen zal de lotsverbondenheid nog veel sterker worden.

Dit stelt het Internationale Monetaire Fonds (IMF) in zijn Global Financial Stability Report, dat volgende week wordt gepubliceerd maar waarvan enkele hoofdstukken nu al zijn vrijgegeven.

Vorig jaar zorgde een plotselinge devaluatie van de Chinese renminbi in augustus voor grote commotie op de financiële markten in Europa en de Verenigde Staten. En afgelopen januari had de sluiting van de beurs van Shanghai, waar de koersen zodanig kelderden dat de handel werd stilgelegd, ook een grote invloed op het beursklimaat elders in de wereld.

Het IMF wijst er op dat de economieën van de opkomende landen de afgelopen 15 jaar verantwoordelijk waren voor de helft van de groei van de wereldeconomie en daar nu al 38 procent deel van uitmaken. Van de Indonesische staatsschuld is 58 procent in handen van buitenlandse beleggers, van Mexico 52 procent en van Turkije 42 procent.

Met name China krijgt volgens het IMF een steeds grotere invloed. De Chinese obligatiemarkt is nu al de op twee na grootste ter wereld. Hoewel deze goeddeels gesloten is voor buitenlanders, mogen centrale banken en staatsinvesteringsfondsen uit het buitenland daar sinds vorig jaar in beleggen. Het IMF verwacht dat China in de naaste toekomst een fors aandeel krijgt in de beleggingen van buitenlandse investeerders.

Een voorbeeld van besmetting is dat, als Chinese aandelen dalen, dit kan leiden tot een terugtrekking van beleggers uit beleggingsfondsen die daarin hebben geïnvesteerd. Die leegloop zorgt er dan voor dat het fonds noodgedwongen ook beleggingen elders moet gaan verkopen. Andersom zal Chinese vraag naar buitenlandse beleggingen ook stijgen. Als 10 procent van alle besparingen van Chinese huishoudens over de grens zou worden belegd, stelt het IMF, dan zou dat een Chinees overzees bezit opleveren van 1.000 miljard dollar.

    • Maarten Schinkel