Politie maakt een einde aan wegblokkades in België

Vrachtwagenchauffeurs protesteerden sinds vrijdag met de blokkades tegen kilometerheffing.

Buschauffeurs blokkeerden ook woensdag veel snelwegen in Wallonië.
Buschauffeurs blokkeerden ook woensdag veel snelwegen in Wallonië. AP / Geert Vanden Wijngaert

De Belgische federale politie heeft woensdag de wegblokkades in Wallonië opgeheven. Dat meldt de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon woensdagavond op Twitter.

De politieactie werd eerder woensdag al aangekondigd. Chauffeurs werden woensdag om 16.00 uur eerst verzocht om te vertrekken. Wanneer dit zou helpen, zou de politie de doorgang weer vrijmaken en chauffeurs beboeten. Takelwagens staan paraat, aldus Jambon. VRT meldt dat grote middelen niet nodig zijn gebleken.

Sinds vrijdag protesteerden chauffeurs tegen de kilometerheffing die per 1 april in werking trad. Wegen, bedrijventerreinen en andere strategische plaatsen in Wallonië werden geblokkeerd.

Eerder woensdag maakte het Belgische crisiscentrum bekend dat er grote problemen waren ontstaan met de brandstofbevoorrading van hulpdiensten en luchthavens. Dinsdag luidden Belgische supermarkten en wegrestaurants al de noodklok, omdat de bevoorrading in het gedrang zou komen. Verschillende wegrestaurants bleven afgelopen dagen dicht.

Verplicht kastje

Chauffeurs van vrachtwagens van meer dan drieënhalf ton zijn door de nieuwe regels verplicht om in hun cabine een kastje te hebben dat registreert hoeveel kilometers worden gereden. Wie zonder kastje door België rijdt, riskeert een boete. Door te protesteren hopen de chauffeurs dat de maatregel wordt teruggedraaid.

Er is ook veel onvrede over de werking van de kastjes. Zo zouden ze te laat worden aangeleverd of een verkeerd aantal kilometer registreren. Nederlandse chauffeurs die buiten hun schuld om geen kastje in hun vrachtwagen hebben, worden niet beboet. Dat liet minister Schultz van Haegen dinsdag weten. Van alle Europese vrachtauto’s rijden Nederlandse vrachtwagens het vaakst van en naar België, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eerder deze maand.

    • Liza van Lonkhuyzen