Amnesty: hoogste aantal doodvonnissen in kwarteeuw

De stijging is vooral te wijten aan meer voltrokken doodvonnissen in Iran, Pakistan en Saoedi-Arabië.

Demonstranten in Oostenrijk protesteren tegen het aantal executies dat plaatsvindt onder de Iraanse president Hassan Rohani.
Demonstranten in Oostenrijk protesteren tegen het aantal executies dat plaatsvindt onder de Iraanse president Hassan Rohani. Foto Joe Klamar / AFP

In 2015 werd het hoogste aantal doodsvonnissen voltrokken in de afgelopen kwarteeuw. Ten minste 1.634 mensen werden geëxecuteerd, 573 meer dan het jaar ervoor. Dat meldt mensenrechtenorganisatie Amnesty International woensdag in een rapport.

In een jaar tijd steeg het aantal keer dat de doodstraf werd uitgevoerd met 54 procent, wat vooral te wijten was aan een toename van executies in Iran, Pakistan en Saoedi-Arabië. Bijna 90 procent van het totaal aantal voltrokken doodvonnissen kwam voor rekening van die drie landen. Daar werden mensen geëxecuteerd voor onder meer drugshandel, “overspel” en “godslastering”.

China

Het werkelijke aantal doodstraffen ligt vermoedelijk veel hoger dan het door Amnesty geregistreerde aantal. De organisatie nam China, dat geen cijfers vrijgeeft van voltrokken executies, namelijk niet mee in haar statistieken. Analisten nemen aan dat China meer mensen executeert dan alle andere landen waar de doodstraf legaal is bij elkaar opgeteld. In 2015 zaten in China voor zover bekend 20.292 mensen in de dodencel, aldus Amnesty.

In een video duidt Amnesty de recentste cijfers:

Helft wereld schaft doodstraf af

Het aantal landen waar de doodstraf werd uitgevoerd, steeg vorig jaar van 22 naar 25. Wel schaften vier landen de doodstraf af. Hiermee heeft voor het eerst in de geschiedenis een meerderheid van alle landen de doodstraf voor alle misdaden afgeschaft, aldus Amnesty.

Ondanks het gestegen aantal executies, zet de mondiale trend richting de volledige afschaffing van de doodstraf zich nog steeds voort. In 2015 daalde het aantal terdoodveroordelingen met circa 20 procent. Secretaris-generaal bij Amnesty Salil Shetty:

“Wat de tegenslagen op korte termijn ook zijn, op de lange termijn is de trend nog steeds duidelijk: de wereld keert zich steeds meer tegen de doodstraf. De landen die de doodstraf nog steeds uitvoeren, moeten beseffen dat ze aan de verkeerde kant van de geschiedenis staan. Zij moeten deze ultiem wrede en onmenselijke vorm van straf onmiddellijk opheffen.”