Achtervolgers Sanders en Cruz winnen duidelijk in Wisconsin

Ze lopen daarmee iets in op hun concurrenten Clinton en Trump, maar behouden een flinke achterstand.

Bernie Sanders viert zijn overwinning. Foto Mark Kauzlarich / Reuters

De voorverkiezingen in Amerika gingen dinsdag verder in de staat Wisconsin, voor zowel de Republikeinen als de Democraten. Bij beide partijen tekende zich een duidelijke winnaar af voor de achtervolgers in de strijd om de nominatie.

Bernie Sanders won met 56 procent van de stemmen bij de Democraten in de noordelijke staat. Met zo’n 90 procent van de stemmen geteld, haalde hij daarmee 45 kiesmannen op, waar Clinton er 36 verzamelde. De inhaalrace van Sanders zet daarmee door, hij won in zeven van de acht laatste staten. Hillary Clinton reageerde enigszins gelaten, de nederlaag was ingecalculeerd.

Lees ook de analyse van onze correspondent Guus Valk: Trump, Clinton incasseren harde klappen in Wisconsin
Twitter avatar HillaryClinton Hillary Clinton Congrats to @BernieSanders on winning Wisconsin. To all the voters and volunteers who poured your hearts into this campaign: Forward! -H

Ted Cruz behaalde met 48 procent een overwinning bij de Republikeinen. Daarmee wist hij zeker 33 van de 42 kiesmannen binnen te slepen en liep hij rond de 30 kiesmannen in op Trump, die weliswaar 35 procent van de stemmen haalde, maar door het kiessysteem in de staat niet meer dan rond de drie kiesmannen krijgt. “Vandaag is een keerpunt,” zei hij tijdens zijn overwinningspeech.

“Het is een oproep van de hardwerkende burgers in Wisconsin aan Amerika. We hebben een echte keuze.”

Onze correspondent Guus Valk denkt ook dat dit een zeer belangrijke overwinning is voor Cruz.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Verlies van Donald Trump in Wisconsin vannacht is een dreun. Ted Cruz won ruim (48 tegen 34%). Voor het eerst is er een niet-Trump-kandidaat

Kleine kans

De overwinning voor Cruz komt op een moment dat Trump meer onder vuur komt te liggen. Met nieuwe vrouwonvriendelijke opmerkingen - hij trok zijn uitspraken later terug, maar ditmaal zei Trump dat vrouwen die abortus laten plegen een vorm van straf moeten krijgen - maakte Trump geen vrienden. Trumps campagne reageerde na de nederlaag fel van zich afbijtend.”Ted Cruz is erger dan een marionet - hij is een Trojaans paard, dat gebruikt wordt door de partijbazen om de nominatie te stelen van meneer Trump.”

Toch heeft Cruz nog een stevige achterstand op Trump. Er zijn 1.237 kiesmannen nodig om de nominatie binnen te slepen. Trump heeft er inmiddels 739 en Cruz 502.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Trumps doel, het winnen van 1.237 benodigde gedelegeerden, raakt uit beeld. Cruz wint die evenmin. Chaos van een Open Conventie is t gevolg.

Sanders blijft inlopen op Clinton, maar moet nog een flinke sprong maken om over haar heen te gaan. De huidige kiesmanverhouding is 1.275 voor Clinton en 1.024 voor Sanders. Er zijn 2.383 kiesmannen nodig voor de overwinning. Van de overgebleven stemmen moet Sanders 67 procent krijgen om nog te kunnen winnen, berekent persbureau AP.

    • Joram Bolle