Aanslagpleger Brussel werkte in EU-parlement

Een van de daders van de aanslagen werkte twee keer een maand als schoonmaker in het Europees Parlement.

Militairen houden de wacht in de omgeving bij luchthaven Zaventem, een dag na de aanslagen in Brussel. ANP / Jonas Roosens

Een van de daders van de aanslagen in Brussel heeft in het Europees parlement gewerkt. Hij werkte zowel in de zomer van 2009 als in 2010 een maand als schoonmaker.

Als werkstudent ging hij aan de slag in het gebouw. Het schoonmaakbedrijf had destijds aangetoond dat de man geen strafblad had, zo zegt een woordvoerder van het Europees parlement. Hij benadrukt dat de man op geen ander moment in het gebouw heeft gewerkt.

Om welke terrorist het gaat, wordt niet bekendgemaakt. Het Belgische VTM Nieuws en de krant Le Soir schrijven dat het gaat om Najim Laachraoui. Hij was één van de aanslagplegers op vliegveld Zaventem.

Deze man wordt ook gezien als de “bommenmaker van Parijs”. Van Laachraoui werden eerder DNA-sporen gevonden op bomgordels die bij de aanslagen in de Franse hoofdstad werden gebruikt. Laachraoui vertrok begin 2013 naar Syrië, waar hij mogelijk les kreeg in het maken van bommen. Hij groeide op in Brussel.

    • Liza van Lonkhuyzen