Aanklager gaat in beroep tegen vrijspraak Serviër Seselj

De Servische ultranationalist werd vorige week vrijgesproken van oorlogsmisdaden.

Foto: Valerie Kuypers / ANP

De aanklager van het Joegoslavië-tribunaal gaat in beroep tegen de vrijspraak van de Servische ultranationalist Vojislav Seselj (61). Dat meldt persbureau AFP. Volgens de aanklager heeft “een meerderheid van de rechters fundamenteel gefaald bij het uitvoeren van hun gerechtelijke functie”.

Seselj werd vorige week vrijgesproken van negen aanklachten, waaronder het aanzetten tot oorlogsmisdaden, de organisatie van moorddadige paramilities en betrokkenheid bij etnische zuiveringen in Servië, Kroatië en Bosnië. De rechters achtten het bewijs ontoereikend. Hij zou de misdaden gepleegd hebben tussen augustus 1991 en september 1993, in Kroatië en Bosnië.

Seselj was de leider van de extreem-nationalistische Servische Radicale Partij. Ruim twintig jaar geleden voorspelde hij dat er ‘rivieren van bloed’ zouden stromen als Bosnië zich onafhankelijk zou verklaren.

    • Wouter van Dijke