President Zuma overleeft afzettingsprocedure

Dankzij de steun van zijn eigen partij ANC haalde een stemming in het parlement om Zuma uit zijn ambt te zetten het niet.

Het Zuid-Afrikaanse parlement tijdens de zitting waarin werd gestemd over de afzettingsprocedure van president Jacob Zuma.
Het Zuid-Afrikaanse parlement tijdens de zitting waarin werd gestemd over de afzettingsprocedure van president Jacob Zuma. Foto Mike Hutchins/Reuters

Er wordt geen afzettingsprocedure opgestart tegen de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma. Een stemming in het parlement om de president uit zijn ambt te zetten haalde geen meerderheid, dankzij de steun van zijn eigen partij ANC.

In totaal stemden 233 van de 400 parlementsleden tegen het opstarten van een afzettingsprocedure. 143 parlementariërs stemden voor. Nadat de uitslag bekend werd beenden de oppositieleden uit woede de parlementszaal uit, zo meldt Reuters. Voor de oppositie zijn er nu geen mogelijkheden meer om Zuma af te zetten, tenzij ze een nieuwe gang maken naar het constitutioneel hof om een zaak tegen de president aan te spannen.

Toch is de uitslag slechts “een pyrrusoverwinning”, zegt correspondent Bram Vermeulen:

“Binnen het ANC rommelt het, de partij begint te scheuren. Steeds meer partijprominenten roepen Zuma op om af te treden, onder wie Nelson Mandela’s boezemvriend Ahmed Mohamed Kathrada. De ANC speelt een gevaarlijk spel, want het is een verkiezingsjaar. Steeds meer mensen die behoren tot de middenklasse in de grote steden keren zich van de partij af.”

Villa

Zuma werd recentelijk door de elf hoogste rechters van het land berispt omdat hij de miljoenen kostende verbouwing van zijn privévilla uit de staatskas zou hebben betaald. Daarmee handelde hij in strijd met de grondwet. De president bood zijn excuses aan en beloofde de gemaakte kosten terug te betalen. Toch startte de oppositie een afzettingsprocedure, maar die haalde het dankzij de meerderheid van het ANC niet.

De partij ligt zelf ook onder vuur omdat het constitutioneel hof ook de hele ANC bekritiseerde. De partij heeft meer dan 60 procent van de parlementszetels, maar verzuimde het volgens de rechters om Zuma tot de orde te roepen.

    • Sam de Voogt