Whatsapp versleutelt alle berichten

De update komt vlak na een verhitte strijd tussen Apple en de FBI om toegang tot de versleutelde iPhones van aanslagplegers.

Het beroemde logo van de berichtendienst.
Het beroemde logo van de berichtendienst. Whatsapp

Whatsapp, de grootste online berichtendienst ter wereld, versleutelt met de nieuwste update alle berichten zodanig dat alleen de zender en ontvanger er nog bij kunnen. Dat meldt het bedrijf op de website. Door de maatregel zouden zelfs medewerkers van het bedrijf Whatsapp niet meer mee kunnen lezen, ook niet op verzoek van overheidsdiensten zoals de FBI.

Persbureau Reuters schrijft dat Whatsapp twee jaar geleden is begonnen met het ontwikkelen van end-to-end-encryptie voor de gehele app. Dat is een manier van versleutelen van informatie waarbij behalve de zender en ontvanger geen derde partij kan meelezen. In 2014 werd het encrypten van tekstberichten al aangeboden, maar groepsgesprekken en gedeelde media zoals foto’s konden nog niet worden versleuteld. Met de nieuwste update is alles veilig, zo bezweert het bedrijf.

Whatsapp schrijft:

“Het idee is simpel: als je een bericht verstuurt, kunnen alleen de ontvangers het lezen. Niemand anders. Niet cybercriminelen, geen hackers, geen onderdrukkende regimes. Niet eens wijzelf.”

De update komt vlak na een verhitte strijd tussen Apple en de FBI om toegang tot de versleutelde iPhones van aanslagplegers. De dienst wilde langs de toegangscodes in de telefoons van de daders van de aanslagen in San Bernardino komen, en daagde daarom Apple voor de rechter. Uiteindelijk wist de FBI met hulp van een extern bedrijf de telefoons te ontgrendelen. Door de rechtszaak ontstond er internationaal veel discussie over de toegang die opsporingsdiensten moeten krijgen tot digitale communicatie.

In een verklaring verwijst Whatsapp naar dit debat. De berichtendienst schrijft:

“We erkennen dat opsporingsdiensten belangrijk werk doen om mensen veilig te houden. Maar bij een verzwakte versleuteling van berichten riskeren we dat informatie van mensen wordt misbruikt door cybercriminelen, hackers of foute overheden.”

Technologieblad WIRED duidt in een video de stap van Whatsapp:

Het concurrerende Russische Telegram profileerde zich jarenlang als een veilige variant van Whatsapp. De app lijkt zowel in de mogelijkheden als in de vormgeving op de berichtendienst. Nadat Facebook in 2014 Whatsapp overnam, voor 21 miljard dollar, werd in verschillende Nederlandse media bediscussieerd of concurrent Telegram inderdaad veiliger was. Het aantal gebruikers dat overstapte, was echter in verhouding niet groot. Wereldwijd gebruiken meer dan een miljard mensen Whatsapp.