Weer drie punten kwijt: Twente knokt voor toekomst

FC Twente Voor de derde keer in ruim een jaar krijgt FC Twente drie punten in mindering. Laat de licentiecommissie de club verder in leven?

Onno Jacobs van FC Twente tijdens een persconferentie in De Grolsch Veste over het onafhankelijke onderzoek dat Ben Knuppe uitvoerde naar de onregelmatigheden bij de club. Foto: Vincent Jannink / ANP

In de Zeister bossen vocht FC Twente maandagavond weer een ronde in de strijd om behoud van de licentie voor profvoetbal en het eigen voortbestaan. Voor de derde keer in ruim een jaar tijd kreeg de club drie punten in mindering, maar dat was voorzien.

1 Waar ging de bijeenkomst maandagavond over?

De licentiecommissie sprak de puntenstraf uit voor het intrekken van de jaarcijfers over seizoen 2014/2015. Het is de derde en laatste puntenstraf in het sanctietraject voor de club die al sinds 2014 onder curatele staat. Daarna rest alleen nog licentieontneming.

Tegenover de licentiecommissie van de KNVB moest het clubbestuur de financiële situatie toelichten en de leden van dit onafhankelijke orgaan van de voetbalbond er van overtuigen dat er voor 1 mei licht is aan het eind van de tunnel. Dat is de deadline voor FC Twente om meest recente en cruciale halfjaarcijfers (tweede helft 2015) in te leveren en bindende adviezen over de organisatie door te voeren.

2 Waar loopt het momenteel spaak bij FC Twente?

Al weken stond 4 april in de agenda als de dag waarop FC Twente de garanties voor het voortbestaan van de club zou kunnen overleggen, maar in plaats daarvan moest het bestuur dat doen met slechts de toezegging dat het goed zou komen. Het crediteurenakkoord waarover al weken wordt onderhandeld, een keiharde voorwaarde voor de gemeente om de essentiële garantstelling van 32 miljoen euro te verlenen, was maandagavond nog steeds niet rond. Van de vier oud-bestuursleden met geld in de club hebben zeker twee nog geen overeenkomst getekend.

3 Waarom komt de club er niet uit met de oud-bestuurders?

FC Twente tracht een aantal potentiële tegenvallers in het crediteurenakkoord op te nemen. Zonder twijfel willen de oud-bestuurders, van wie met name Aldo van der Laan en Hein Trebbe met gezamenlijk tien miljoen fors hebben geïnvesteerd, een bovengrens stellen aan die claims. Daarin moeten de partijen elkaar vinden, maar tot vorige week waren partijen zich vooral aan het ingraven, aldus betrokkenen. Volgens hen is er een complicatie omdat oud-voorzitter Joop Munsterman niet de financiële rek heeft om zijn hoge mate van bestuurlijke verantwoordelijkheid ‘af te tikken’. „Het is lastig allemaal, maar ik hoop dat het goed komt”, liet Munsterman weten aan dagblad Tubantia.

4 Waar bestaan deze potentiële en reële tegenvallers uit?

Allereerst is er de dreigende boete van de fiscus inzake de transfer van Dusan Tadic in 2014, waarbij een commissie van 3,6 miljoen voor de zaakwaarnemer op een verkeerde manier in de boeken van FC Twente is verwerkt. Er wordt van een miljoenenboete uitgegaan, zeker als blijkt dat een deel eigenlijk loon voor Tadic was. Omdat de club alle transfers vanaf 2012 laat onderzoeken door een forensisch accountant, zou de schade nog kunnen oplopen. Daarnaast, zegt een betrokkene, wil de club schade verhalen voor het missen van Europees voetbal. FC Twente is daar voor drie jaar van uitgesloten als straf voor een verzwegen contract met investeerder Doyen.

5 Is de club gered met een crediteurenakkoord?

Daar lijkt het wel op, al is er wegens de vertraging door het hoofdpijndossier Tadic en het verlopen van een eerder crediteurenakkoord maandenlang geen financiële verlichting geweest. Daardoor is weer extra krediet nodig om aan de KNVB-criteria te voldoen om eindelijk uit de zorgwekkende categorie 1 te komen. Dat moet FC Twente op zeer korte termijn zien te redden, anders vervalt alsnog de licentie.

Uit het Twentse bedrijfsleven is een beweging opgestaan die bereid zegt te zijn voor miljoenen krediet te verlenen, zo meldde Tubantia maandag. Maar dan moet eerst die belastingclaim afgehandeld zijn.

    • Bart Hinke