Omzet fietsenhandel stijgt door stevige toename van het aantal verkochte e-bikes

Bijna eenderde van alle nieuw verkochte fietsen in 2015 was een fiets met een elektrisch motortje. Dankzij de toename van ruim 23 procent van de verkoop van e-bikes nam de opbrengst van de totale fietsverkoop in Nederland vorig jaar toe ondanks dat het totaal aantal verkochte fietsen afnam.

Uit cijfers van branchegenoten BOVAG en RAI Vereniging blijkt dat er vorig jaar 276.000 fietsen met elektromotor werden verkocht, ruim 50.000 meer dan in 2014. Daardoor steeg de totale omzet van de Nederlandse fietsverkopers met 1,4 procent naar 899 miljoen euro. Dat terwijl de totale verkoop van tweewielers met 6,4 procent daalde naar 983.000 nieuw verkochte exemplaren.

E-bikes zijn over het algemeen duurder dan gewone fietsen. Prijzen variëren van boven de 300 euro tot meer dan 2.000 euro. Uit de cijfers blijkt dat het gemiddelde aankoopbedrag het afgelopen jaar met ruim 8 procent is toegenomen, naar 914 euro voor een nieuwe fiets. Ook het aandeel van nieuw verkochte fietsen in de hoogste prijsklasse, boven de 900 euro, steeg van 27 procent in 2014 naar 33 procent vorig jaar. Volgens de brancheverenigingen komt dat mede doordat er van steeds meer soorten fietsen zijn, zoals vouwfietsen en mountainbikes, ook elektronische varianten te verkrijgen zijn.