Tweede Kamer stemt in met nieuwe Kinderombudsman

Margrite Kalverboer mag de functie de komende zes jaar vervullen. Ze volgt Marc Dullaert op, om wiens vertrek een hoop te doen was.

Margrite Kalverboer op archiefbeeld.
Margrite Kalverboer op archiefbeeld. Foto Freek van Asperen / ANP

De benoeming van Margrite Kalverboer als nieuwe Kinderombudsman is rond. De Tweede Kamer heeft dinsdag de voordracht van Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen goedgekeurd.

Een ongewoon groot aantal Tweede Kamerleden bracht een ongeldige stem uit: van de 143 uitgebrachte stemmen waren er 52 ongeldig. Kalverboer kreeg 78 stemmen, haar tegenkandidaat Carla van Os 13. Coalitiepartij VVD was over geen van beide kandidaten enthousiast en dat is in de fractie besproken. Ook de PVV zou blanco hebben gestemd en daarmee ongeldig. Beide kandidaten maakten zich in het verleden hard voor in Nederland gewortelde asielkinderen, die volgens hen een verblijfsvergunning moeten krijgen. Uitsluitsel dat het inderdaad de VVD en de PVV waren kan nooit gegeven worden, want de stemming was geheim.

Kalverboer (1960) is hoogleraar Kind, (Ortho)pedagogiek en Vreemdelingenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Ten tijde van de ophef over de minderjarige asielzoeker Mauro Manuel uit Angola, nam Kalverboer het voor hem op. Tegen NRC zei ze nadat haar voordracht voor Kinderombudsman bekend werd over haar motivatie:

“Ik streef naar gelijke behandeling van alle kinderen in Nederland. Ik maak geen onderscheid tussen rechtsgebieden, maar kijk naar kwetsbare kinderen in kwetsbare situaties.”

Lees ook over de nieuwe Kinderombudsman: ‘Ik kijk naar wat kinderen nodig hebben’

Ophef over vertrek Dullaert

Met de benoeming van Kalverboer heeft Nationale Ombudsman Van Zutphen een stap gezet in het formeren van zijn eigen team. Die wens en de wil om na zijn aantreden vorig jaar zijn “eigen accenten” te leggen die hij belangrijk vindt “voor het uitoefenen van de taak van het instituut” waren de officiële redenen dat de vorige Kinderombudsman Marc Dullaert, die de functie sinds 2011 vervulde, per 1 april moest vertrekken.

Dullaerts vertrek leidde tot veel ophef, zowel in de politiek als bij burgers. Zo werd er een petitie gestart om hem te behouden. Gevreesd werd dat Nederland maanden zonder Kinderombudsman zou zitten omdat de benoeming een lange periode in beslag zou nemen. Een verzoek van Dullaert om tot die tijd toch als Kinderombudsman aan te blijven werd afgewezen.

In een interview met Nieuwsuur hekelde Dullaert de benoemingsprocedure van de Kinderombudsman:

“Als Kinderombudsman ben ik onafhankelijk, en toch ben ik wel afhankelijk van de Nationale Ombudsman voor mijn voordracht en herbenoeming. Dat is een weeffout in de wet waarover een goede discussie moet komen bij de evaluatie van de wet komende zomer.”

    • Joram Bolle