Topmannen TenCate en Ballast Nedam stappen op

Erik van der Noordaa en Loek de Vries vertrekken bij respectievelijk Ballast Nedam en TenCate, kort nadat hun bedrijven zijn overgenomen.

Erik van der Noordaa (boven)Loek de Vries (onder)
Erik van der Noordaa (boven)Loek de Vries (onder) Foto’s Koen van Weel / ANP

Een overname is riskant voor de positie van de baas. Dinsdagochtend maakte bouwbedrijf Ballast Nedam uit Nieuwegein bekend dat Erik van der Noordaa per 1 juni opstapt als topman. Cenk Düzyol, die na de recente overname door het Turkse bouwbedrijf Renaissance al tot het bestuur was toegetreden, wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe topman. In het bestuur komt ook een nieuwe financieel directeur van Renaissance.

En nummer twee is Loek de Vries, de bestuursvoorzitter van TenCate. De fabrikant van technisch textiel uit Almelo kondigde maandagavond zijn vertrek aan. TenCate is februari in handen gekomen van een consortium onder leiding van private equity-fonds Gilde Buy Out Partners. Het idee was toen dat De Vries voor onbepaalde tijd aan zou blijven als bestuursvoorzitter. Een opvolger is nog niet bekend.

Vage redenen

De redenen blijven vaag, maar klinken omineus. Ballast Nedam wijt het besluit van Van der Noordaa (55) aan „de veranderende rol en verantwoordelijkheden onder de nieuwe omstandigheden.” Van der Noordaa wist Ballast Nedam op het nippertje van een faillissement te redden en aan Renaissance te verkopen. Diverse betrokkenen zeiden destijds dat hij juist „een klik” had met topman en oprichter Erman Ilicak van Renaissance. Toch vertrekt hij nu, vroeger dan verwacht.

De Vries (64) heeft „in goed onderling overleg met de raad van commissarissen besloten om terug te treden”, schrijft TenCate. Zijn positie kwam onder druk te staan door de chaotische overname. Beleggers waren kritisch over de geboden prijs per aandeel en over de vermeende dubbelrol van De Vries. Hij zou na de overname behalve bestuursvoorzitter ook mede-eigenaar worden. Kortom, was hij wel uit op de hoogste verkoopprijs? De Vries treedt nu toe tot de raad van commissarissen.

Paul Koster van beleggersclub VEB is niet verrast over het vertrek van De Vries. „Je kunt niet met een strak gezicht blijven zitten na alle commotie. Dat is niet goed voor het bedrijf. De aandeelhouders wilden vers bloed in de top.”

Nieuwe baas

Een nieuwe eigenaar wil vaak een nieuwe topman of topvrouw. Vorig jaar kwam ingenieursbureau Grontmij in handen van het Zweedse Sweco. Topman Michiel Jaski trad toen af. In 2013 werd distributeur van medische hulpmiddelen Mediq overgenomen door het Amerikaanse investeringsbedrijf Advent. Topman Marc van Gelder vertrok daarna ook.