Longreads

The Atlantic: de cruciale rol van de vermogensbeheerders

Socioloog Brooke Harrington geeft in The Atlantic een inkijkje in de wereld van de vermogensbeheerders van de rijkste mensen.

Foto: Arnulfo Franco / AP

De rijken van deze wereld weten precies hoe ze de financiële regels kunnen ontduiken. De Panama Papers laten zien hoe groot en wijdverspreid het netwerk van financiële constructies is en hoe de elite hun miljoenen wegsluizen. Cruciaal in dit netwerk zijn de zogenaamde ‘wealth managers’, schreef The Atlantic vorig jaar in een longread.

Deze managers hebben als taak om het vermogen van hun klanten ongemerkt weg te zetten. Socioloog Brooke Harrington portretteert de cruciale rol van deze vermogensbeheerders.

“It may be more productive to turn the spotlight away from the rich themselves, and instead focus on the professionals who—in their quiet, discreet, and extremely effective way—make it possible for the wealthiest people in the world to gain all the benefits of society, while flouting its laws.”

Juridische vrijheid

In haar artikel laat Harrington precies zien wat het probleem met deze ingewikkelde financiële constructies is. Hoewel een offshore account misschien juridisch legaal is, geeft het de eigenaren de vrijheid om met hun geld allerlei wetten te kunnen omzeilen.

Niet alleen helpt de ‘wealth manager’ met belastingontwijking maar springt hij ook bij als een dure scheiding of een grote rechtszaak op de loer ligt. Plotseling staat het vermogen op een onvindbaar offshore account. En juist deze vrijheid is cruciaal.

“Money itself does not make freedom attainable, but the application of financial-legal expertise does. This is why the ultra-rich need wealth managers—to create the asset-protection trusts and offshore corporations for dodging debts and taxes, and the inheritance plans for making sure that wealth stays in the family, generation after generation.”

Onderzoek

Onderzoek doen naar deze vermogensbeheerders bleek lastig. Ze treden niet op de voorgrond, opereren onder de radar en geven geen interviews. Daarom besloot Harrington zich onder te dompelen in de wereld van de vermogensbeheerders. Ze begon met een opleiding en kreeg uiteindelijk tientallen betrokkenen uit achttien verschillende landen te spreken.

Lees de longread van The Atlantic: Inside the Secretive World of Tax-Avoidance Experts (leestijd: 16 minuten, 3336 woorden)

    • Belia Heilbron