Nieuwe kritiek op minister Van der Steur (V&J), ditmaal om niet draaiende werkgroep met Turkije

Vorig jaar meldde minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie; VVD) dat Nederland en Turkije intensiever zouden gaan samenwerken in de strijd tegen drugscriminelen en jihadgangers. Vijf maanden later is de voorgestelde werkgroep nog geen een keer bijeengekomen. Dat melden bronnen maandag aan RTL Nieuws.

De speciale werkgroep werd aangekondigd nadat de minister was teruggekeerd van een werkbezoek aan Turkije, enkele dagen na de aanslagen in Parijs.

Sindsdien is de Tweede Kamer niet een keer op de hoogte gebracht van de Turks-Nederlandse werkgroep. Ook niet tijdens het Kamerdebat dat vorige week werd gehouden naar aanleiding van de aanslagen in Brussel.

Tijdens dat debat uitte de oppositie kritiek op de gebrekkige communicatie met Turkije en de VS over een van de Brusselse aanslagplegers die via Nederland terugkeerde naar Europa. Donderdag gaat het debat verder.

De kritiek op de minister laaide na de onthulling van RTL Nieuws maandagavond opnieuw op. D66-leider Alexander Pechtold zei dat met deze uitglijder de verwarring alleen maar toeneemt. PVV-leider Geert Wilder riep via Twitter Van der Steur op de eer aan zichzelf te houden. CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma: „Als dit klopt, wijst dit op een stuitend gebrek aan urgentie. Syriëgangers komen bijna allemaal terug via Turkije dus zijn harde afspraken met Turkije essentieel.”

Een woordvoerder van het ministerie reageerde maandag tegen persbureau ANP dat de werkgroep op „korte termijn” bijeen zal komen. (NRC)