Staakt-het-vuren in Nagorno-Karabach

Op zaterdag laaide een oude strijd tussen Azerbajdzjan en Armenië over de regio weer op, met veel doden tot gevolg.

Een soldaat van het separatistenleger in Nagorno-Karabach.
Een soldaat van het separatistenleger in Nagorno-Karabach. Foto Vahan Stepanyan / AFP

Azerbajdzjan en het leger van de separatistische regio Nagorno-Karabach leggen de wapens in ieder geval tijdelijk neer. Dinsdag hebben de strijdende partijen een staakt-het-vuren bereikt, meldt persbureau AFP.

040416bui_azerbajdzjan

Volgens het Azerbajdzjaanse ministerie van Defensie is het staakt-het-vuren sinds dinsdag 12.00 uur ‘s middags plaatselijke tijd van kracht. Vanaf zaterdag laaide het geweld op in de officieel Azerbajdzjaanse regio waar voornamelijk etnische Armeniërs wonen. Daarbij vielen aan beide kanten tientallen doden, zo wordt geschat. Dinsdagochtend leek het er nog op dat de gewapende strijd voorlopig voort zou duren.

In Wenen vindt dinsdag een overleg plaats van de Minsk Groep van de OSCE die tot doel heeft een duurzame vrede in Nagorno-Karabach te bewerkstelligen. Frankrijk, Rusland en de VS, de drie voorzitters van de groep, gaan gezanten naar het gebied sturen in een poging het conflict op te lossen.

‘Tot de apocalyps’

Verschillende partijen riepen op tot een staakt-het-vuren, ook Rusland dat officieel een bondgenoot is van Armenië en er een legerbasis heeft. Turkije liet juist weten Azerbajdzjan volledig te steunen (“Tot aan de apocalyps”, aldus premier Davatoglu) en de verwachting uit te spreken dat de macht over de regio weer bij de centrale regering in Baku komt te liggen. De vrees is dat Rusland en Turkije door het conflict nog verder tegenover elkaar komen te staan. De betrekking bekoelden ernstig toen Turkije een Russische straaljager vorig jaar neerschoot.

Het afgelopen weekend uitgebroken geweld is het hevigste sinds in 1994 een bestand werd getekend, na een oorlog waarbij 30.000 doden vielen. De regio verklaarde zich in 1991 onafhankelijk en wordt voornamelijk bevolkt door christelijke Armeniërs, maar ligt geografisch in het Azerbajdzjan, dat overwegend islamitisch is. De macht is in handen van het Armeense leger en lokale troepen. Armenië zegt de separatisten wel te steunen maar niet mee te vechten.

    • Joram Bolle