Meg Rosoff wint Astrid Lindgren Memorial Award

De schrijfster wint ‘s werelds belangrijkste kinderboekenprijs voor haar gehele oeuvre.

Foto: website Meg Rosoff

Foto: website Meg Rosoff

Schrijfster Meg Rosoff is de winnaar van de Astrid Lindgren Memorial Award 2016. Dat maakte de jury van de internationale kinderboekenprijs dinsdagmiddag bekend in Stockholm. De Brits-Amerikaanse young-adultschrijfster Rosoff (1956) krijgt de prijs voor haar gehele oeuvre, dat volgens juryvoorzitter Boel Westin “geen lezer onberoerd laat”.

Rosoff is een Britse schrijver die in de Verenigde Staten geboren werd en de afgelopen tien jaar acht romans publiceerde. Haar debuutroman Hoe ik nu leef (2004) – over een meisje dat in een Derde Wereldoorlog terechtkomt, in een buitengewoon rauwe stijl geschreven – werd meteen een internationale bestseller.

Het werk van Rosoff “spreekt de emoties en het intellect aan”, zo schreef de jury:

“In sprankelend proza schrijft zij over de zoektocht naar betekenis en identiteit in een eigenaardige en bizarre wereld.”

“Nee”, zei Rosoff vol ongeloof, in reactie op het telefoongesprek met de juryvoorzitter, dat bij de bekendmaking werd uitgezonden. “Oh mijn God! Dat is geweldig! Ik moet gaan zitten, ik kan het niet geloven.”

Meteen vanaf haar debuut begaf Rosoff zich in het schemergebied tussen jeugdboek en volwassenenroman. Haar personages en thematiek zijn jongvolwassen, haar stijl en techniek zijn literair en experimenteel. Zo laat ze in Het toevallige leven van Justin Case (2006) het noodlot in persoon opdraven, en wordt In het begin was er… Bob (2012) verteld vanuit het perspectief van een god, in de gedaante van een verveelde puber.

Die combinatie van literaire vorm en de goed getroffen emoties van pubers maakt haar een van de spannendste literaire auteurs voor jongeren van dit moment. Onlangs verscheen Rosoffs eerste roman voor volwassenen, Jonathan Unleashed, die volgende maand in Nederlandse vertaling verschijnt. Ook verschijnt dan de vertaling van Picture Me Gone (2013), Rosoffs meest recente young-adultroman.

Zeven Nederlanders genomineerd

Rosoff ontvangt de prijs, een bedrag van 5 miljoen Zweedse kronen (540.000 euro) in mei. De jaarlijkse Astrid Lindgren Memorial Award is in 2002 door de Zweedse overheid ingesteld. Eerdere laureaten zijn onder meer de Engelse schrijver Philip Pullman, de Belgische illustrator Kitty Crowther en de Australische graphic novelist Shaun Tan. De onderscheiding wordt toegekend aan “werk van de hoogste kwaliteit, en in de geest van Astrid Lindgren”. Dat kan werk zijn van een schrijver, een illustrator of een leesbevorderaar, zoals de Zuid-Afrikaanse alfabetiseringsorganisatie Praesa, die vorig jaar won.

In 2012 ging de prijs naar Guus Kuijer. Dit jaar zaten er zeven Nederlandse kinderboekenmakers onder de 215 genomineerden: de illustratoren Charlotte Dematons en Marit Törnqvist, de schrijvers/illustratoren Harrie Geelen en Joke van Leeuwen en de schrijvers Peter van Gestel, Harm de Jonge en Ted van Lieshout.