Rijk wil Koninklijke Nederlandse Munt verkopen

De overheid wil af van het bedrijf, dat al enkele jaren in financiële problemen verkeert.

Nederlandse euromunten van de KNM met daarop de afbeelding van Koning Willem-Alexander. Foto Lex van Lieshout/ANP

De enige echte muntenmaker van Nederland staat in de etalage. De overheid wil de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM), het bedrijf dat al sinds 1567 Nederlandse (euro)munten slaat, verkopen. Dat bevestigt een ingewijde aan NRC na initiële berichtgeving van RTL Nieuws. Het bedrijf verkeert al enkele jaren in financiële problemen.

Na een financieel mislukt avontuur in Chili is het ministerie van Financiën, de enige aandeelhouder van KNM, gaan onderzoeken welke mogelijkheden er waren voor het verlieslijdende bedrijf. Volgens RTL is daaruit gekomen dat verkoop de beste optie is. De overheid zou al met enkele kopers hebben gesproken en al vanaf de zomer aandelen van de hand willen doen. Eventuele kopers zouden andere munthuizen, maar ook metaalverwerkers en financiële investeerders kunnen zijn. Of dat eventueel gevolgen zou hebben voor de circa negentig mensen die er werken, is niet bekend.

Een woordvoerder van staatssecretaris Wiebes van Financiën (VVD) laat weten dat er nog een besluit genomen moet worden over een eventuele verkoop. De staatssecretaris wil op korte termijn een brief sturen aan de Tweede Kamer, iets wat Wiebes had beloofd voor eind maart te doen. Dat loopt volgens zijn woordvoerder echter enigszins uit. In een brief die hij vorig jaar november verstuurde, meldde Wiebes dat de grootste financiële zorgen “onder controle” zouden zijn.

Vooral stuivers

De KNM slaat momenteel voornamelijk Nederlandse eurostuivers. Ook de andere euromunten met Nederlandse opdruk worden nog door KNM geslagen, maar in kleinere aantallen. Daarnaast slaat KNM speciale munten, zoals bijzondere vijfjes of tientjes die in beperkte oplage verschijnen. Naast het slaan van munten heeft de KNM ook de taak dat er in Nederland zonder problemen met munten betaald kan worden en dat er geen sprake is van valsmunterij. Die taken zouden overgenomen kunnen worden door de Nederlandsche Bank.

Eind vorig jaar lekte uit dat de KNM op omvallen stond en onder curatele van het ministerie was gesteld. Alleen dankzij de coulance van het ministerie van Financiën, dat nog 18 miljoen euro tegoed heeft van het bedrijf, bleef de staatsonderneming overeind. Een faillissement zou volgens een interne notie van Financiën een “strop van vele miljoenen euro’s” betekenen. De financiële problemen kostten wel de kop van directeur Maarten Brouwer en de CFO van KNM.

Het bedrijf leed over de jaren 2014 en 2015 een miljoenenverlies, mede omdat een order voor het slaan van 850 miljoen Chileense peso’s moeizaam verliep. Doordat een verpakkingsmachine dienst weigerde en de Chileense inspectie munten afkeurde vanwege zogenaamde ‘oxidantvlekjes’ op munten kreeg het bedrijf enkele boetes wegens wanprestatie. KNM had juist de Chileense markt betreden om het verlies aan inkomsten op de Nederlandse markt te compenseren. Nadat de productie van 1- en 2-eurocentmunten wegviel moest het bedrijf de teruglopende inkomsten ergens anders vandaan halen.

    • Sam de Voogt