Ook mkb’ers weten belastingparadijzen te vinden

Zeker tweehonderd offshore bedrijven waren in 2015 nog actief. De constructies zijn niet per definitie illegaal.

Foto: Nils van Houts / ANP

Niet alleen multinationals weten belastingparadijzen te vinden, ook Nederlandse mkb’ers blijken hun geld weg te zetten via trustconstructies in de Caraïben. Zoveel wordt duidelijk uit de 11,5 miljoen gelekte documenten van de Panamese financieel dienstverlener Mossack Fonseca, waarover Trouw en het FD berichten. Het datalek staat ook wel bekend als de Panama Papers.

Volgens het FD en Trouw gaat het om vennootschappen, maar ook trustconstructies en stichtingen van allerlei mkb’ers - van plantenkwekers tot kroegbazen. Zeker tweehonderd van deze offshore bedrijven was in 2015 nog actief, in de jaren daarvoor werden nog eens honderden andere bedrijven opgericht en beëindigd. Het gaat hier alleen nog om bedrijven die via Mossack Fonseca zijn te traceren, volgens het FD zouden er daarom veel meer Nederlandse mkb-bedrijven zijn die dit doen.

Niet per definitie illegaal

Geld wegzetten via een constructie in een belastingparadijs wil niet zeggen dat de bedrijven zich per definitie schuldig maken aan belastingontduiking. De fiscale constructies via belastingparadijzen als de Britse Maagdeneilanden zijn alleen illegaal als die niet worden gemeld in de belastingaangifte. De Belastingdienst heeft dan ook geen informatie over het aantal bedrijven dat dit niet doet.

Doordat je als vennootschap op de Britse Maagdeneilanden vrijgesteld bent van belastingheffing, is er een beperkt handelsregister aangelegd. Er is dus weinig bekend over de internationale vehikels die daar gevestigd zijn, waardoor die informatie ook niet gedeeld kan worden. Zo kunnen bedrijven veel informatie voor een buitenlandse fiscus verbergen.

Lees ons vragenstuk: Drie vragen over de Panama Papers

Onderzoek: overheid loopt miljarden mis

Dat mkb’ers op dergelijke schaal hun geld stallen in belastingparadijzen, is opvallend. De internationale strijd tegen belastingontduiking richt zich vooral op financiële constructies van grote bedrijven en multinationals.

Doordat dergelijke bedrijven hun geld in het buitenland parkeren, is de Nederlandse staat tussen 2005 en 2014 zo’n 15 miljard euro misgelopen. Buitenlandse overheden liepen een soortgelijk bedrag mis. Dat is de conclusie van een dinsdag gepubliceerd rapport van Stichting Onderzoek Multinationale Organisaties, in opdracht van vakbond FNV.

De stichting onderzocht de 58 grootste Nederlandse familiebedrijven en coöperaties en 93 beursgenoteerde ondernemingen. Het zou voor het eerst zijn dat de belastingmoraal van grote bedrijven is onderzocht. Met behulp van ingewikkelde constructies proberen de bedrijven hun vennootschapsbelasting omlaag te krijgen. De genoemde voorbeelden zijn leningen tussen moeder- en dochterbedrijven, brievenbusfirma’s in belastingparadijzen en het verplaatsen van winsten zodat ze in landen worden geboekt waar een laag belastingtarief geldt.