Ook kersverse FIFA-voorzitter Infantino in Panama Papers

De nieuwe FIFA-voorzitter zou in zijn tijd bij de UEFA dubieuze contracten hebben getekend.

Gianni Infantino, de nieuwe FIFA-voorzitter, tijdens een persconferentie in Bogota op 1 april.
Gianni Infantino, de nieuwe FIFA-voorzitter, tijdens een persconferentie in Bogota op 1 april. Foto Luis Acosta/AFP

Ook de nieuwe voorzitter van de FIFA, Gianni Infantino, lijkt niet te ontsnappen aan de onthullingen in de Panama Papers. De Zwitserse topman van de wereldvoetbalbond zou in zijn tijd bij de UEFA dubieuze contracten over uitzendrechten hebben ondertekend.

Dat melden The Guardian en de Süddeutsche Zeitung, twee van de kranten die meewerken aan het wereldwijde project. Infantino zou in zijn tijd als directeur van de juridische afdeling van de Europese voetbalbond in 2003 en 2006 contracten hebben getekend waarin de UEFA exclusieve uitzendrechten voor de Champions League verkocht aan een Argentijnse onderneming genaamd Cross Trading. Dat gebeurde voor een bedrag van 111.000 dollar. Cross Trading verkocht diezelfde rechten door aan een Ecuadoraanse omroep voor een drievoudig bedrag.

Het is niet duidelijk of Infantino op de hoogte was van deze transactie, waardoor de UEFA mogelijk veel geld misliep. Cross Trading is in handen van Hugo Jinkis, een Argentijn die sinds vorig jaar onder huisarrest is gesteld door Amerikaanse aanklagers omdat hij met miljoenen dollars voetbalbobo’s zou hebben omgekocht om zo uitzend- en marketingrechten in handen te krijgen.

De UEFA stelt in een reactie aan The Guardian dat alle deals over uitzendrechten met Cross Trading eerlijk en legaal waren en dat de bond destijds niet kon weten dat Jinkis een decennium later aangeklaagd zou worden voor corruptiepraktijken. Bovendien zou het tekenen van contracten door Infantino als directeur “standaard” zijn.

Net verkozen

De onthulling kan mogelijk erg pijnlijk zijn voor zowel Infantino als de UEFA. Infantino werd in februari verkozen als de opvolger van Sepp Blatter bij de FIFA, mede omdat hij zich presenteerde als iemand die de wereldvoetbalbond weer integer wilde maken. Daarnaast heeft de Europese voetbalbond altijd ontkend betrokken te zijn bij de vele corruptieschandalen die de FIFA het laatste jaar hebben geplaagd.

Infantino kwam in 2000 bij de UEFA en was sinds 2009 secretaris-generaal van de Europese voetbalbond. In die functie gold hij als rechterhand van voorzitter Michel Platini. De Fransman is momenteel zes jaar geschorst door de FIFA vanwege een betaling die hij zou hebben ontvangen van oud-voorzitter Blatter.