Strijd laait op om enclave

Bij nieuwe gevechten rond Nagorno-Karabach zijn de afgelopen paar dagen volgens het Azerbajdzjaanse ministerie van Defensie zestien Azerbajdzjaanse militairen gedood. De gevechten bleven dinsdag onverminderd doorgaan. Azerbajdjan en Armenië beschuldigen elkaar ervan de strijd op te voeren.

Na het bloedige conflict om de grotendeels Armeense enclave in de jaren 90 kwam er een bestand maar dit werd afgelopen weekeinde geschonden. Sindsdien zijn er tientallen doden gevallen. Armeense strijders in Nagorno-Karabach gaven dinsdag geen details over hun eigen verliezen. De gevechten concentreren zich rond de bestandslijn, een soort niemandsland vol mijnenvelden tussen de enclave en Azerbajdzjan. Bij de strijd worden onder meer helikopters, tanks en artillerie ingezet. De vrees is dat door het geweld ook Rusland, dat Armenië steunt, en Turkije, bondgenoot van Azerbajdzjan, scherper tegenover elkaar komen te staan. (Reuters)