Medewerkers Love Parade niet vervolgd voor ramp

Het tiental werd onder meer verdacht van doodslag, maar de rechtbank van Duisburg besloot de zaak niet in behandeling te nemen.

De tunnel waar in 2010 na afloop van de Love Parade veel mensen om het leven kwamen door verdrukking. Foto ANP / Marcel van Hoorn

De tien mensen die zijn aangeklaagd voor de ramp tijdens de Love Parade in Duisburg van 2010 worden niet vervolgd. Het tiental werd onder meer verdacht van doodslag en mishandeling, maar de rechtbank van Duisburg besloot dinsdag de zaak niet in behandeling te nemen, zo meldt het Duitse persbureau DPA.

Naast vier medewerkers van de organisatie van het festival gaat het om zes werknemers van de stad Duisburg. Zij zouden tijdens de Love Parade van 2010 de veiligheidsprocedures niet hebben nageleefd en in de voorbereiding van het evenement fouten hebben gemaakt. Bij de verdrukking die tijdens het festival ontstond, kwamen 21 mensen om.

Getuige-expert

De rechtbank in Duisburg komt nu tot de conclusie dat een veroordeling van de verdachten niet waarschijnlijk zou zijn, mocht er een proces gevoerd worden. Sinds het Openbaar Ministerie de tien verdachten in 2014 aanklaagde, heeft de rechtbank onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van een veroordeling. In een 460 pagina’s groot document verdedigt de rechter zijn beslissing, schrijft Der Spiegel.

De rechter heeft onder meer moeite met getuige-expert Keith Still, een Brits hoogleraar gespecialiseerd in vraagstukken over veiligheidsmanagement bij menigtes. Het OM dacht dat de mening van Still een sleutelrol kon vervullen in de bewijsvoering, maar de rechtbank twijfelt aan zijn bevindingen.

Er is nog beroep mogelijk tegen de beslissing, maar als dat wordt afgewezen zijn er geen mogelijkheden meer om met de huidige aanklacht een rechtszaak van de grond te krijgen.

    • Joost Pijpker
    • Joram Bolle