Lekken? Jos van Rey zegt liever ‘klankborden’

Rechtszaak Justitie heeft „de ballen verstand” van politieke benoemingen in Nederland. Maar verdachte Van Rey legt het graag uit.

ud-wethouder Jos van Rey arriveert bij de rechtbank in Rotterdam voor de inhoudelijk behandeling van zijn strafzaak.
ud-wethouder Jos van Rey arriveert bij de rechtbank in Rotterdam voor de inhoudelijk behandeling van zijn strafzaak. Foto Jerry Lampen / ANP

Bij elke burgemeestersbenoeming in Nederland wordt informatie uit de vertrouwenscommissie volop met derden gedeeld, ja ook met de kandidaten. Voormalig VVD-politicus Jos van Rey gaf de rechtbank Rotterdam gisteren, op de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van zijn rechtszaak, een spoedcursus ‘politiek in de praktijk’.

Lekken wil hij het niet noemen. Van Rey spreekt liever van „klankborden binnen de partijlijn”. Terwijl zijn telefoon in de zomer van 2012 op verdenking van corruptie werd afgetapt, hoorde justitie hoe de wethouder van Roermond als adviseur van de vertrouwenscommissie twee VVD-kandidaten voor het burgemeesterschap van informatie voorzag. Ondanks zijn geheimhoudingsplicht vertelde Van Rey welke vragen ze zouden krijgen van de commissie en wat de wenselijke antwoorden waren.

Rechter Jacco Janssen verbaasde zich over die handelwijze: „Hoe illusoir wordt een sollicitatie als de helft van de kandidaten alles al weet en de andere helft niet?” Maar volgens Van Rey was het „een echte competitie”. Alle partijen doen het immers, wist Van Rey zeker. Volgens hem heeft het Openbaar Ministerie (OM) „de ballen verstand” van de gang van zaken bij politieke benoemingen.

Het OM moest het vaak ontgelden. Toen de zaak even werd stilgelegd vanwege een geluidsprobleem en de oorzaak gevonden werd bij de microfoon van de officieren van justitie, merkte Van Rey op dat „de stoorzenders” daar vaker zijn te vinden.

Ook opeenvolgende commissarissen van de koning in Limburg moesten het ontgelden. CDA’er Léon Frissen zou zelf ook hebben „geklankbord” met Van Rey. En huidig commissaris Theo Bovens (ook CDA), die het doorspelen van vragen „onbetamelijk” noemde, kan volgens Van Rey het beste „op zondag gaan biechten”.

Op één punt toonde hij zich schuldbewust. Misschien had hij niet ook de antwoorden op de vragen moeten doorspelen. „Daar was ik wat te snel. Maar dat zit nu eenmaal in mijn karakter.”

Voor de rechtszaak staan nog 17 zittingdagen gepland. Deze dinsdag gaat het over verkiezingsfraude. Volgende week over corruptie en witwassen.