Panama Papers over Marine Le Pen en Robert Mugabe

Vertrouwelingen van Le Pen zouden geld hebben weggesluisd en Mossack Fonseca deed zaken met een bedrijf dat indirect met Mugabe gelieerd is.

Marine le Pen op archiefbeeld.
Marine le Pen op archiefbeeld. Foto Chantal Briand / AFP

Nadat zondag de eerste onthullingen over de geldstromen via het Panamese juridische advieskantoor Mossack Fonseca naar buiten kwamen, blijft het nieuws uit de Panama Papers de internationale media beheersen. Dit zijn de belangrijkste onthulling op een rij.

Front National

De Franse krant Le Monde schrijft dat ook de directe kringen rond leider Marine Le Pen van de rechtse Franse partij Front National in de Panama Papers voorkomen. Er zou een ingenieus systeem aan te pas zijn gekomen met lege vennootschappen en valse facturen om geld van onder meer campagnes weg te sluizen via Hong Kong, Singapore, de Britse Maagdeneilanden en Panama.

Door middel van het bedrijf Riwal van Frédéric Chatillon, die betrokken was bij de extreem-rechtse studentenbeweging Groupe union défense, en accountant Nicolas Crochet, zou ruim 300.000 euro zijn weggesluisd. Volgens Chatillon tonen de documenten aan dat de constructie legaal was en heeft het geld geen connectie met het geld dat het communicatiebureau kreeg voor zijn diensten in de Franse presidentsverkiezingen van 2012.

Grootste Britse goudroof

Mossack Fonseca heeft geholpen witgewassen geld weg te sluizen van de grootste goudstaafoverval uit de geschiedenis van Groot-Brittannië, meldt The Guardian.

In 1983 werd een opslag van waardetransportbedrijf Brink’s-Mat overvallen bij Heathrow. Daarbij werd voor zo’n 26 miljoen pond aan goudstaven, cash geld en diamanten gestolen. Dat is gelijk aan 79 miljoen pond nu (99 miljoen euro). Tweederde van de buit is nooit teruggevonden.

Jürgen Mossack, een van de oprichters van Mossack Fonseca, fungeerde als directeur van een bedrijf waarvan hij door een tip vermoedde dat het gebruikt werd door deelnemers aan de overval. Dat blijkt uit interne documenten van Mossack aan zijn compagnon Fonseca. Daarna werd Mossack ook adviseur van een bedrijf van Gordon Parry, dat de witwasoperaties uitvoerde van de bende die de overval pleegde.

Volgens Mossack Fonseca kloppen de beschuldigingen niet: “Op geen enkel moment wisten we van een verband tussen die overval en de naam Parry. We zijn betrokken bij het verkopen van bedrijven, niet bij het runnen van hun zaken.”

Lees ons vragenstuk: Drie vragen over de Panama Papers

Sancties

Een bedrijf dat door de VS geboycot wordt door een link met de Zimbabweaanse president Mugabe heeft zaken gedaan met Mossack Fonseca, meldt persbureau AP.

De VS hebben het verboden zaken te doen met het bedrijf Ridgepoint Overseas Developments Ltd. van de Zimbabwaanse zakenman Billy Rautenbach, en geprobeerd tegoeden van Rautenbach te bevriezen, omdat hij banden zou hebben met corrupte ambtenaren van Mugabe die betrokken waren bij een mijnproject. Het bedrijf is ingeschreven op het adres van een filiaal van Mossack Fonseca op de Britse Maagdeneilanden. Mossack Fonseca ontkent zaken gedaan te hebben met mensen uit Zimbabwe.

The Guardian meldt dat er in de Panama Papers namen voorkomen van 22 mensen die net als Rautenbach door de VS of de EU op een zwarte lijst zijn gezet. Tegen zeker zeventien van hen liepen internationale sancties terwijl Mossack Fonseca hun zaken behartigde.

Een Britse bankier zette voor Noord-Korea een geheim offshorebedrijf op dat vermoedelijk door het communistische land gebruikt is om te helpen het nucleaire programma te financieren. Nigel Cowie, de oprichter van DCB Finance, zegt dat het bedrijf alleen voor legale activiteiten werd gebruikt.

Volgens The Guardian zette Mossack Fonseca het bedrijf op, maar had het daarbij niet in de gaten dat het zaken deed met een bedrijf met links met Noord-Korea. Pas toen het daar in 2010 achter kwam, fungeerde het niet meer als belangenbehartiger van Cowie.

Interviews Mossack en Fonseca

“De aap is uit de mouw gekomen,” zegt Jürgen Mossack in een interview met Bloomberg. “Nu moeten we met de nasleep omgaan.” Volgens Mossack en Fonseca, die tegen Bloomberg reageren op het uitkomen van de Panama Papers, zijn de gouden jaren van het bedrijf al een tijdje voorbij. Banken zouden vroeger honderden lege vennootschappen tegelijk van Mossack Fonseca gevraagd hebben, maar nu niet meer.

Over of de zaken van zijn bedrijf legaal zijn, zegt Mossack dat als je honderdduizenden offshorebedrijven opricht er vast wel een paar rotte appels tussen zitten. Volgens compagnon Fonseca is hun kantoor te groot geworden: “We gaan zorgen dat we de goede grootte gaan bereiken, we worden kleiner.”

Tegen de Financial Times herhaalt Ramón Fonseca dat zijn bedrijf niets illegaals deed. Fonseca beweert niet direct zaken te hebben gedaan met de klanten waarvoor hij een bedrijf opzette, maar met hun advocaten en of banken.

“Het is alsof je een auto koopt, die aan een dealer verkoopt en de auto weer wordt verkocht aan een vrouw die iemand doodrijdt. De fabriek is niet verantwoordelijk.”