Premier IJsland gebiedt ontbinding parlement, president weigert

De IJslandse premier Sigmundur David Gunnlaugsson staat onder grote druk na onthullingen in de Panama Papers.

De IJslandse premier Sigmundur David Gunnlaugsson staat de media te woord.
De IJslandse premier Sigmundur David Gunnlaugsson staat de media te woord. Foto Sigtryggur Johansson/Reuters

De IJslandse premier Sigmundur David Gunnlaugsson heeft de president van het land gevraagd het parlement te ontbinden en op korte termijn nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Gunnlaugsson staat onder grote druk nadat afgelopen weekend dankzij de Panama Papers werd onthuld dat hij via een offshorebedrijf obligaties bezit van de drie grootste banken van IJsland.

De president, Olafur Ragnar Grimsson, heeft het verzoek echter afgewezen, zo meldde hij na het gesprek met de premier. Hij wil volgens AP en Reuters eerst praten met andere partijleiders in het parlement. Gunnlaugsson had eerder op dinsdag al gedreigd met nieuwe verkiezingen als zijn coalitiepartner hem niet zou steunen. Het is niet duidelijk of die partij, de Partij voor Onafhankelijkheid (IP), steun aan de premier heeft ingetrokken.

Gunnlaugsson zou dankzij de obligaties, die op naam staan van een offshorebedrijf dat in handen is van zijn vrouw, een persoonlijk belang hebben gehad bij de deal die hij sloot namens IJsland met schuldeisers van de banken, die alledrie in 2008 omvielen. De overeenkomst zou te genereus zijn geweest, zo zou blijken uit de Panama Papers.

Maandag protesteerden duizenden IJslanders tegen het aanblijven van hun regeringsleider. Vanavond staat een nieuw grote demonstratie gepland. De oppositie in het parlement diende bovendien een motie van wantrouwen tegen de premier in. Gunnlaugsson zelf heeft alle aantijgingen van de hand gewezen en aangegeven niet te willen opstappen.