IJslandse premier dient zijn ontslag in

De politieke druk werd te groot nadat de Panama Papers een verzwegen belang van de premier in omgevallen IJslandse banken aantoonden.

De IJslandse premier Sigmundur David Gunnlaugsson maandag in het parlement.
De IJslandse premier Sigmundur David Gunnlaugsson maandag in het parlement. Foto Brynjar Gunnarsson/AP

De IJslandse premier heeft zijn ontslag ingediend bij de president. Dat melden IJslandse media volgens AP. Premier Sigmundur David Gunnlaugsson stond onder grote druk na onthullingen in de Panama Papers.

Gunnlaugsson is daarmee het eerste slachtoffer van de Panama Papers, die afgelopen weekend werden onthuld. De situatie voor de IJslandse premier werd onhoudbaar nadat maandag duizenden IJslanders de straat op gingen om te demonstreren voor zijn vertrek. Oppositiepartijen dienden een motie van wantrouwen in. Maandag weigerde Gunnlaufsson nog op te stappen en wees hij alle verdenkingen en aantijgingen van de hand. Volgens de BBC, dat zich baseert op IJslandse media, zou de huidige minister van landbouw Sigurdur Ingi Johannsson worden voorgedragen als nieuwe premier. Johannsson is de nummer twee binnen de regeringspartij van de opgestapte Gunnlaugsson.

Ontbinding parlement

Eerder dinsdag vroeg Gunnlaugsson in een gesprek met president Olafur Ragnar Grimsson de ontbinding van het parlement aan om zo vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Dat wees Grimsson van de hand, omdat hij eerst met andere partijleiders wilde overleggen.

Uit de Panama Papers blijkt dat de vrouw van Gunnlaugsson een offshorebedrijf op de Britse Maagdeneilanden beheert dat obligaties bezit van drie IJslandse banken. Die vielen in 2008 om als gevolg van speculatie. Voor hij minister-president werd, zette Gunnlaugsson zich in voor InDefence, een vereniging die zich er hard voor maakte om IJsland de schulden aan schuldeisers, waaronder Nederland, terug doen betalen. Eenmaal premier sloot Gunnlaugsson een deal met de schuldeisers die veel te genereus zou zijn geweest, en waar hij dus van meeprofiteerde, zo blijkt nu.

In de problemen

Nadat dit weekend de Panama Papers werden onthuld zijn vele (voormalige) politici, zakenlieden, sporters en andere rijkelui in de problemen gekomen. Diverse landen hebben aangekondigd de onthullingen te onderzoeken. In Nederland zal de Belastingdienst de 11,5 miljoen documenten bekijken. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën (VVD) zei dinsdag dat de Panama Papers de Nederlandse schatkist mogelijk “heel veel” gaan opleveren.