Godfather van de Nederlandse xtc-handel aangehouden

De aangehouden Ton van D. was een van de hoofdverdachten in het eerste grote Nederlandse onderzoek naar de handel in xtc.

Foto ANP

Bij het grootschalige onderzoek naar de productie en handel in synthetische drugs is de godfather van de Nederlandse xtc-handel aangehouden. Bronnen rond het zogeheten Party King-onderzoek bevestigen dat het gaat om Ton van D. Deze 69-jarige Rotterdammer was een van de hoofdverdachten in het eerste grote Nederlandse onderzoek naar de handel in xtc.

Ton van D. werd in 1992 aangehouden samen met zijn partners Ronald van Essen en de Belgische chemicus Danny Leclere. De drie mannen zouden in een jaar tijd honderden miljoenen hebben verdiend met de productie en export van xtc. De belangrijkste afzetmarkt was Engeland. Het drietal werd tot 8 jaar cel veroordeeld.

Een deel van het geld van dit criminele duo is witgewassen door vastgoedhandelaar Willem Endstra. Ronald van Essen is sinds een mislukte aanslag op zijn leven eind 1999 zwaar gehandicapt. De aanslag op het leven van Van Essen wordt gezien als de start van de onderwereldoorlog over het geld dat was geïnvesteerd bij Endstra. De vastgoedbaron is in 2004 doodgeschoten. De rol van Willem Holleeder als opdrachtgever van moorden in dit conflict wordt op dit moment onderzocht.

Brabant steeds belangrijker

Naast Ton van D. is er nog een andere bekende drugshandelaar verdacht in het nieuwe Brabantse xtc-onderzoek: de 54-jarige Janus van W. Van W., een kamper die werd geboren in Eindhoven, wordt door de politie gezien als een van de grootste drugshandelaren van Nederland. Hij verhuisde in de tweede helft van de jaren negentig naar een camping in de buurt van het Belgische Lommel. Hij werd in 2011 veroordeeld tot tien jaar cel voor grootschalige drugshandel.

De verdenking aan het adres van deze twee veteranen uit de Nederlandse drugshandel in het zogeheten Party King-onderzoek laat zien dat de provincie Brabant steeds belangrijker wordt voor de georganiseerde drugscriminaliteit in Nederland. De Belgische advocaat van Janus van W. bevestigt dat er maandag bij de kinderen van zijn cliënt huiszoeking is gedaan. Verder geeft hij geen commentaar. Het is onduidelijk wie de advocaat is van Ton van D.

    • Bram Endedijk
    • Jan Meeus