Geweld tussen Armenië en Azerbajdzjan houdt aan

Dinsdag praten verschillende internationale partijen waaronder de VS, Frankrijk en Rusland in Wenen over een oplossing van het conflict.

Een onbemand vliegtuigje dat zou zijn neergeschoten door het leger van Nagorno-Karabach.
Een onbemand vliegtuigje dat zou zijn neergeschoten door het leger van Nagorno-Karabach. Foto Vahram Baghdasaryan / Reuters

Bij aanhoudende gevechten tussen Armenië en Azerbajdzjan in de enclave Nagorno-Karabach zijn maandag weer doden gevallen. De meldingen over het aantal dodelijke slachtoffers lopen flink uiteen, meldt persbureau AP.

Azerbajdzjan spreekt over zestien dode militairen aan eigen kant in de laatste twee dagen en vier dode burgers. Ook zegt het land 170 Armeniërs te hebben “geneutraliseerd” en twaalf gepantserde voertuigen te hebben verwoest. Volgens de Armeense regering zijn die getallen “zwaar overdreven”. Het leger van de overwegend Armeense separatistische regio Nagorno-Karabach claimt het doden van 300 Azerbajdzjanen sinds het conflict zaterdag begon. Volgens persbureau AFP vielen er maandag in totaal aan beide kanten zeker dertien doden.

Overleg in Wenen

Zondag leek het er nog op dat de gevechten stopgezet zouden worden toen Azerbajdzjan een eenzijdig staakt-het-vuren afkondigde. Maar Armenië wilde daar niks van weten. Internationaal wordt er over het algemeen afkeurend gereageerd op het oplaaiende geweld. De Turkse president Erdogan schaarde zich wel volledig aan de kant van Azerbajdzjan en zei dat “de macht in de regio ooit weer terugkeert naar de rechtmatige eigenaar”. Rusland stelde zich neutraler op, al is het officieel een bondgenoot van Armenië en heeft het er een militaire basis.

Dinsdag praten verschillende partijen in Wenen over een oplossing van het conflict, dat sluimert en soms ontvlamt sinds de ontmanteling van de Sovjet-Unie. Het overleg staat onder leiding van de Minsk Groep van de OSCE, dat sinds 1992 de vredesonderhandeling leidt. De voorzitters van de groep zijn Frankrijk, de VS en Rusland. Ook Nederland is lid, net als de strijdende partijen.

Bestand

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry en zijn ambtgenoot Lavrov van Rusland hebben getelefoneerd over het conflict. Zij riepen de partijen daarna op om af te zien van militaire operaties.

Het afgelopen weekend uitgebroken geweld is het hevigste sinds in 1994 een bestand werd getekend, na een oorlog waarbij 30.000 doden vielen. De regio verklaarde zich in 1991 onafhankelijk en wordt voornamelijk bevolkt door christelijke Armeniërs, maar ligt geografisch in het Azerbajdzjan, dat overwegend islamitisch is. De macht is in handen van het Armeense leger en lokale troepen.

    • Joram Bolle