Geen tv-debat fractieleiders dinsdagavond

De stemming Op 6 april stemt Nederland over het associatieverdrag met Oekraïne. In plaats van een discussie tussen politieke leiders komt de NOS met een ‘informatieve uitzending’.

Televisiedebatten voor verkiezingen kunnen lijsttrekkers maken of breken. Wie draait, wie stottert en wie heeft de feiten niet paraat? Daarom werd in Den Haag verlekkerd uitgekeken naar de NOS-uitzending met fractievoorzitters van de zes grootste partijen aan de vooravond van het referendum over Oekraïne. Het programma op dinsdagavond wordt echter géén politiek debat, maar een „informatieve uitzending”, meldt de NOS. De voormannen van VVD, PvdA, SP, PVV, CDA en D66 gaan niet met elkaar in discussie en mogen elkaar niet onderbreken. Ze worden om de beurt geïnterviewd. „Het referendum raakt de politiek, en politici besluiten wat er met de uitslag gebeurt, maar dit zijn geen verkiezingen”, verklaart NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff.

Een bijrol voor politici

De politici spelen niet de hoofdrol in de referendumuitzending. Actrice Victoria Koblenko komt, correspondenten in Oekraïne, Brussel en Moskou doen verslag en er is een debat tussen een voor- en tegenstander. „Dat hebben we gelardeerd met de politieke interviews”, aldus Gelauff. Met zes lijsttrekkers debatteren over het referendum is bovendien ingewikkeld. Van de (middel)grote partijen zijn alleen SP en PVV uitgesproken tegen het associatieverdrag met Oekraïne.

Steeds Roemer en Pechtold

Dat is ook te merken in kranten en andere radio- en televisierubrieken. Omdat de PVV – met uitzondering van de NOS-avond – nergens aan meedoet, is het altijd alleen de SP die de politieke nee-stem vertolkt. Pauw heeft daarom zelfs een geplande referendumavond afgeblazen. Ook een debat tussen Alexander Pechtold en Emile Roemer ging maandagavond niet door, want die twee waren al te vaak samen in andere media verschenen. Bij het referendum in 2005 beklaagde het informatiebureau van het Europees Parlement zich over de gebrekkige aandacht van Nederlandse media. Wat vindt die organisatie er nu van? „Het referendum”, zegt een woordvoerder, „daar hebben we ons dit keer helemaal niet mee bezig gehouden.”

    • Emilie van Outeren