Mad Max Veronica, 22.35-0.25u.

None

(George Miller, 1979). In 2015 werd de vierde Mad Max-film Fury Road hogelijk gewaardeerd door pers en publiek. Regisseur George Miller bedacht de in het zwart geklede wreker Max Rockatansky (Mel Gibson) eind jaren zeventig. De reeks is vooral een variatie op de Amerikaanse western, als titelheld de eenzame cowboy, gedoemd tot ronddwalen in de woestijn. Groepjes outlaws en tot de tanden toe bewapende ordehandhavers, onder wie Max, opereren in de apocalyptische woestenij van de nabije toekomst. Ze voeren een strijd op leven en dood, met als belangrijkste inzet het bezit van benzine en de controle over andere schaarse energiebronnen. De invloedrijke vormgeving van de films mengt van alles en nog wat: uitzinnige punkoutfits, desolate plekken en vreemde machines. Wat opvalt bij het terugzien van Millers debuut is zijn stijlgevoel. Ook is hij een meester van subtiliteit. De dood van Maxs vrouw en zoontje wordt slechts getoond door het laten zien van een schoentje op het glooiende asfalt. De rest wordt de toeschouwer bespaart. Kom daar nog maar eens om.

    • André Waardenburg