Eno haalt op nieuwe track de lage C

Onder de nieuwe releases valt deze week vooral Konono No1 uit Kinshasa op. ‘Tovenaars’, ‘muzikale rituelen’ – magie die goed is voor een score van 5 uit 5.

Brian Eno, de 67-jarige producer/activist/songwriter, ontdekte onlangs dat zijn stem was gezakt. Hij haalt nu de lage C, en noemde dat: ‘Een van de voordelen van het ouder worden.’ Voor een geluidsinstallatie in Stockholm had Eno een nieuw instrumentaal ‘ambient’-nummer opgenomen, met grondtoon C. Daar zong hij alsnog een melodie bij, waardoor de 21 minuten durende track een rustgevende hybride werd, met uitgerekte flarden en bromtonen die van alle kanten lijken te komen.

Eno zingt als een gregoriaanse monnik, in langzame herhalingen. Het nummer is de titelsong van zijn in april te verschijnen nieuwe album. Op The Ship staat ook een cover van The Velvet Underground, ‘I’m Set Free’ uit 1972, dat volgens hem nu ‘zelfs relevanter is dan toen’.

    • Hester Carvalho